Talán hiánypótló jelleggel válogattam ki 3 fiatal nekem címzett levelét:

"Kedves Feri!

Én most egy kicsit politikailag közelíteném meg történelmünket.13 éves leszek december 21-én és egyre többet foglalkozom történelmünkkel és a politikával.Első ízben ami engem is nagyon zavar az, hogy az osztálytársaim nem tudják hogy mi az, hogy Trianon.Volt olyan aki még arra is rákérdezett hogy mi az a piros-fehér csíkos madaras kitűző ott a táskámon.Ez nekem nagyon fájt de végül szépen nyugodtan elmagyaráztam neki!
Azért ezzel vezettem be neked a levelemet mert pont ezekről a dolgokról akarok neked beszélni mármint a Nemzeti jelképeink gyalázásáról melyet a még történészek is meg mernek tenni.Valamelyik nap én néztem a TV-t és egy baloldali csatornán (hagy ne reklámozzam) pont ezekről beszéltek és olyan szinten gyalázták a Turulmadarat hogy az már fájt.Az tényleg igaz hogy használták olyanra amire egy ilyen dolgot nem szabadott volna és már rögtön egy rasszista jelkép.Hát azért ez nekem egy kicsit erős!De még fontos megemlíteni az Árpád-sávokat és az Árpád-sávos zászlót hisz mit azt szerintem sokan tudjuk ezt a történelmileg igen fontos jelképet is gyalázták.Az viszont jó lenne hogy Bajnai és társai jobban megvizsgálnák a magyar címert hisz abba is szerepel, de lehetne még említeni az esküt amit a Magyar Szent Koronára tesznek miszerint mindig a igazat mondanak stb...de most ebbe nem kezdek bele na szóval ott is megjelenik az Árpád-sávos zászló, hisz azt is behozzák a többi történelmi zászlóval együtt.Ezzel kapcsolatosan arra akartam kilyukadni, hogy mivel az Árpád-sávos zászló némelyek szerint egy rasszista jelkép, akkor szerintük Árpád fejedelem is rasszista volt és a többi királyunk akiknek címerében vagy zászlajában ott vannak az Árpád-sávok ilyen pl.: Kossuth Lajos akinek ugye a címerében jelenik meg.Hát...érdekes dol Tudnék még neked erről írni rengeteget, de szerintem nem kell mert a lényeg az benne volt.
Bocsánat ha túl durván fejeztem ki magam - habár én egyáltalán nem éreztem annak - de ezt muszáj volt már valakivel mással is megosztani gondolataimat édesapámon kívül.
Még így a végén leszögezném hogy tényleg 13 éves vagyok(1996 december 21-én születtem).

Szebb Jövőt!
Üdvözlettel: xy"

 

"KÖSZÖNÖM
Szervusz Fanka!
Azért írok neked, mert egy hete történt ez velem, hogy Magyar órára az volt az egyik házi feladat, hogy válasszunk egy olyan előadót akinek „értem sorait” és nem azért hallgatom, mert jó az alájátszás, hanem azért mert megértem. Egyik dalodat választottam: Köszönöm. Bevallom, hogy többiek angol vagy német zenéket hoztak (bár nem is értettük, hogy magyar órára, hogyan jön angol-német zene?!) pár ember azért hozott magyar zenét… Utolsó vagyok a névsorban (örülök neki bevallom) és jöttél te evvel a SZÍVEMBE lévő számmal. Kihitte volna, hogy rappet viszek be magyar órára?! A tanárnak ki eléggé „sznob”, ezután a szám és az elemzésem után kijelentette: húúú de rohadt jó volt végre!!!
5-öst kaptunk az osztályból hárman, és még te is tőlem! Köszönöm, hogy megírtad ezt a számot és tudtam tanulni belőle.
Köszönettel: xy (14)"


"Tisztelt Feri!

Én egy 15 éves szabadkai (Délvidék) fiú vagyok, azért irom ezt a levelet, mert olvastam a fankadeli.hu-t és azt hiszem, hogy ez a már elfelejtett témának is szerepelni e kell az oldalon. TRIANON
Mikor kis gyerek voltam, akkor a nagymamám nagyon sokat beszélt Petőfi Sándorról, emlékszem arra is, hogy mikor az óvodába mentem és reggel a nagymamám keltett, azzal a mondattal kezdődött a napom, hogy: Talpra magyar!!! Amikor kissé felcseperedtem, megtaláltam a Petőfi Sándor Összes költeményei című könyvünket, aminek MINDEN magyar házban a polcon kellene legyen, és nap nap után olvastam és olvastam, ekkor kezdődött bennem ez a nemzeti tudat felvilágosodni és kezdtem megérteni, hogy miért is halt meg akkor az a sok ember. Később mikor már kívülről fújtam a Nemzeti dalt és miután már számos megemlékezésen részt vettem 48 szabadság harc kapcsán, jelentkeztem egy Petőfi Sándor emlékére megtartott szavaló versenyre, amit meg is nyertem a Nemzeti dallal. Akik a zsűri tagja i voltak, igazi magyarok voltak és meg dicsérték azt, hogy mint Vajdasági magyar ily szépen eltudom mondani azt a verset, amit talán sok magyarországi magyar nem tudna elmondani, sőt még lehet, hogy nem is ismerik. Mikor kezdtem már a kamasz korba lépni, elkezdtem bulikra járni és szórakozó helyekre, egész komolyra fordult a helyzet. Amint mindenki tudja már, a magyarokat nagyon nem szeretik se szlovákok, se a románok, se a szerbek, mivel ez engem ez hidegen hagy és Én akkor is magyarul beszéltem amikor nem volt volna szabad, ezért megvertek a szerbek, le hülye magyaroztak, azt kérdezték tőlem, hogy mit keresek az Ő országukba??!!!
Sajnos most ezt kérdezik tőlem most Magyarországon is!
Mind ezek után, a hazám szeretete után azt kell olvasnom a delmagyar.hu-n hogy: December 19-től jönek a szerbek. Igen van ilyen magyar, megvetem, utálom, de egyben imádkozom is érte, mert az ilyenek sajnos nem tudják, hogy mit irnak, tesznek, amint azt se tudták 2005.dec.05-én hogy mit kell be X-elni, az igen vagy a nemet. Ez a dátum is egy tőr a szívembe. A középiskolai tanulmányaimat Szegeden végzem, nekem megvan a magyar állampolgárságom, ami kicsit könnyít a dolgomon,de mindazokat a testvéreket, barátaimat is sajnálom, akik+10,000 forintot fizetnek havonta a kollégiumért, mivel nekik nincs magyar állampolgárságuk és Ők nem is magyarok, hanem szerbek, mert a határon túl élnek és még nagyon sok ilyen intézkedést írhatnák ide, amit a nagyok elintéztek, de ezt nem teszem. Sajnos vannak olyan csoport társaim a kollégiumban akik semmit se tudnak Trianonról, a határon túli magyarságról. A minap beszólt nekem egy tudatlan, szűk látókörű srác. Azt mondta nekem, hogy huzzak innen, mert nekem semmi jogom sincs itt lenni, mert szerb vagyok!! Amint te is mondtad az egyik számodba, ezt én is így érzem:,,a szülő felelős azért, hogy hogy nől fel egy kisgyerek. Ha ez a gyerek otthon úgy lett volna nevelve, mint ahogy az Én igaz barátaim, magyarországiak és vajdaságiak, akkor persze nem szerbezne le. Az iskolában is azt mondták, hogy nem várnak tőlem sokat magyar nyelvből, mert tudják, hogy honnan jöttem és hogy nekem nehéz most magyarul beszélni, viszont, azt meg kell említenem, hogy volt olyan tanár is, aki minden magyar nevébe bocsánatot kért tőlem a magyar állampolgárság leszavazásáért.Én 100% magyar vagyok és mindig az is maradok.
Szeretném, ha írnál egy olyan dalt amiben picit benne van délvidék is, mivel ott is sok ember van aki vágyna az anyaországba újra vissza.
A zenéidben csupa igazságot látok, őszinte tisztelőd vagyok, FERI NE LEGYEN AKI MEGÁLLÍT!!!!
További sok sikert az új lemezedhez és nagyon várom már, hogy beleléphessek december 18.án a FankaDelis cipőmbe.
Előre is köszönöm, hogy ezt kirakod a fankadeli.hu-ra.
üdv: xy"

2010.01.03. 15:49