A sokszor és sok helyen vitatott Osho próbálja több helyen is definiálni, hogy a "nem tevés" sokszor jobb mint a kényszer "valamit tevés". Ezt bizony igencsak nehéz megérteni, de ha valaki előtt összeáll a kép akkor nagyon sokat segíthet ez az életén.

Sok dolog ért az elmúlt napokban a Suhancos üggyel kapcsolatban, melyek valóban indulatokat váltottak ki belőlem, ezért úgy gondoltam, hogy jobb ha a "nem tevés" nemes útját járom és alszom rájuk egyet. Aludtam párat és úgy érzem higgadtabban és nyugodtabban tudom vázolni még részletesebben a valós helyzetet. Azt már megtanultam az évek során, hogy a pletykákat egyszerűen nem tudom elkerülni, így hát ez nem is célom, viszont tudom, hogy sokan ide fognak tévedni és idővel majd sokan vissza fogják olvasni a soraim. Ennek reményében próbálok meg tisztázni egy két "kérdést". Azért írom idéző jelek közepette a kérdés szót, hiszen itt tulajdonképpen okoskodásról, részrehajlásról valamint rosszindulatról van szó, nem pedig valódi kérdésekről, melyeknek folyton hangsúlyozom a fontosságát. Két levélről valamint egy blogbejegyzésről lesz szó ezúttal. Az egyik levelet egy felnőtt ember írta, a másikat pedig vélhetően egy fiatal hallgató. Idézni fogom soraikat és bár ők nem is kérték, de szeretnék rájuk nyilvánosan reagálni. Hátha mások legalább elgondolkodnak egy két dolgon, a kéretlen züllesztés helyett. A blogbejegyzés szintén tanulságos lesz, a hozzá tartozó hozzászólásokkal együtt, melyekből szintén szemezgettem. Következzenek tehát a levelek, a blogbejegyzés és néhány hozzászólás dőlt betűvel, a "válaszaimat" pedig idéző jel és a dőlt betűk használata nélkül olvashatjátok, közvetlenül a szemelvények alatt.

"Szeretném mély sajnálkozásomat kifejezni a feloszlás miatt. Kedvesemmel és barátaimmal nagyon megszerettük a Suhancost és bátran állithatom, hogy sok magot elvetett a szívekben. Ezért lesz egy nagy űr a helyén, mert szövegei, zenéi mélyen érintették az embereket és sok vígaszt illetve támaszt adott. Amit én sajnos a Magyar Földre albumban nem találtam meg és úgy gondolom akinek még nincs mag a szívében, aki a lemenő nap fényében nem tátott szájjal pillant le a Bakonyról, az ezt az albumot nem fogja meghallgatni és itt gondolom a baj forrását, a Suhancos feloszlását."

Természetesen értem ezt a dolgot, de úgy gondolom, hogy a felnőtt olvasók és hallgatók óriási hibát követnek el, ha megengedik maguknak, hogy egy ilyen mélyen szubjektív dolgot, mint valami természetszerű igazságot vetítsenek a világra. Magyarán a Magyar Földre albumon lévő Éjszaka gyermeke, vagy éppen a Napok felett, idők alatt, vagy akár a Sötét erdő című számok, hogy csak párat említsek, olyan mélységeket boncolgatnak melyek egy Suhancos albumon soha nem lesznek. Hogy miért? Nagyon egyszerű. Balázs szövegei és a Suhancos lemezeken lévő szövegeim mögé a hallgató képzel mélységet, hiszen aligha leíró jellegű dalokról van szó. A Magyar földre című lemezen pedig a legtöbb dal leíró jellegű, így hát pont az ellenkezője igaz a dolognak. A Suhancos lelkületéhez kell egy "lemenő napos" háttér-ismeret-érzet, a Magyar földrét pedig "bárki" megértheti és átérezheti. Ha akarja!

"Sok dologban egyetértek Ferivel, de ha nem haragszik meg az észrevételemért egyre sarkosabban látja az éleket és ezzel azokat az embereket akik nem látják a magyar szépségét, csak egyre távolabbra taszítja."

Itt szintén egy kijelentés ami szerintem nem igaz. Sok ezer levelet és visszajelzést kaptam olyan emberektől, akik egy-egy dalom nyomán kezdtek ébredezni. A "nácizásig" jutók körülbelül olyan arányban vannak ehhez képest mint az antifasiszta vagy cigány tüntetések résztvevőinek száma. Aki ezt tényként kezeli, mármint azt, hogy én eltaszítom a dalaimmal a hallgatókat a magyarságtól, az átveri önmagát. Ha ez valóban így lenne, nem írnám meg ezeket a dalokat. Sajnos mindig csak ilyen dolgokat olvasok, hogy egyre sarkosabban látom az éleket, de soha egyetlen példával, vagy idézettel nem él tőlem senki. Mivel ez nincs így. Az éleket pont, hogy nem egyre sarkosabban látom, hanem igencsak gömb alakú mostanában az amit a világról gondolok. Mondjuk úgy, hogy a pillangószárny effektushoz tudnám hasonlítani. Sajnos mindaddig sokan lesznek olyanok akik valóban sarkosnak vélik a gondolataim, amíg nem lesz mindenki számára egyértelmű az a mondatom, hogy "én zsidók közt nőttem fel és romákkal róttuk a tereket, de minket csak úgy hívtak gyerekek" majd utána pedig "cigányokat zsidókat egy rakással ismerek, a felnőtt tehet róla, hogy hogy nő fel egy kisgyerek". Ez kérem, maga a kör, avagy a gömb. Aki érti adjon hálát az Istennek, aki pedig nem érti gondolkozzon még rajta!

"Írok egy példát: ha valaki a környezetemben mély- meg vadmagyarságról nyilatkozott, meg nácikról, fasisztákról, akkor azt bedobtam az autómba, beraktam egy Suhancos cd-t és elvittem a vidéki íjászbarátaimhoz. Ott ebédeltünk egy jót, ízleltünk egy kis hazait, kimentük a pusztába íjászni és a bogrács mellett beszélgettünk egy jót. Akikkel ezt megtettem mára mind értik a lényeget."

Erre még így egy kis idő után is csak annyit tudok mondani, hogy óriási baromság. A politikai helyzet és az urbánus agymosásnak nincs köze ilyen formán a magyarság érzéshez vagy a nemzeti érzéshez. A politikai átveréseket és a médiában zajló agymosást minden gondolkodó embernek tisztán kellene látnia! Óriási hibát vét aki ilyen irodalmi butaságokkal próbálja "megvesztegetni" az ismerősei lelkét mint amiket az úriember felsorolt! A magyarság nem a bográcsban fő és nem is egy tájkép, valamint nem célba lövés! Aki ilyen úton próbál valakit "jobb belátására" bírni, semmit nem ér el hosszú távon, sőt rombol, hiszen a magyarság alapvető lényegét nem fogja megérteni a kiszemelt alany. Itt nem ízlés dolgáról van ugyanis szó! A népeket nem a táj és a gasztronómia különbözteti meg egymástól! Pont ellenkezőleg kell bánni az ilyen embertársainkkal! A magyarság finomságait még akár tudatosan is el kell rejteni előlük, de semmiképpen sem eléjük tolni! A politikai és morális átverést és agymosást kell előttük megvillantani és ha abba belekóstolnak akkor a magyarsággal kapcsolatos kíváncsiságukat önnön maguk fogják kielégíteni, mely egyrészt valós valamint maradandó élmény lesz számukra! Na abból lehet építkezni! Íjászatból, bográcsból meg ilyen irodalmi dolgokból nem lesznek hazafiak felnőtt emberek! Eddig sem lettek! Márpedig hazafiakra nagyon nagy szükségünk van, ahogy mindig is volt! Hazafiak értő és értelmes emberekből lesznek, olyanokból akik értik, hogy mi folyik Magyarországon! Hogy mi folyik velünk és körülöttünk a világban! Az Isten szerelmére kérek mindenkit, hogy felejtsük már el ezt a mennyünk ki bográcsozni dolgot! A magyarságnak ilyen formán semmi köze nincs ehhez! Ez egy nagyon veszélyes tévút! Nem bohócok vagyunk hanem magyarok! Nem a TV paprika ez, meg nem is a Spektrum, ahol "érdekes" dolgokat mutogatnak! A magyarság nem "érdekesség", hanem a világ egyik artériája! Jó ha ezt mindenki szem előtt tartja! Aki azt akarja, hogy a barátja önszántából hazafi legyen, soha ne próbálja neki bemutatni a magyarság finom árnyalatait! A világ bajáról meséljetek nekik és önmaguk fogják megtalálni a saját magyarságuk! Csak az lehet maradandó és egyben hasznos is! Aki bográcsokkal és tájképpel próbál hatni a vak szomszédjára, önmaga sem igazán látja, hogy mi a helyzet.

"Ne haragudj Feri, de ezt a Magyar Földre cd-vel nem tudom megtenni, mert akármennyire is igazat szólsz, nem elgondolkodtat, megnyugtat, visszavisz a gyökerekhez, hanem megrémíti és ellenséges érzéseket vált ki azokból az emberekből akiket rá kéne vezetni a szépségre."

Nyilván ezek a sorok bizonyítják, hogy sokan vannak akik tényleg semmit sem értenek abból, hogy mi zajlik körülöttünk. Ha csak a történelmi személyek nevét vesszük alapul, akiket megemlítek a lemezen, már az hetekig gondolkoztathatja az embert és akkor egy Sötét erdő című számról nem is beszéltem. Szabó Balázs "tejüveges" sorai vagy tőlem egy-két tréfás rímpár nem gondolkoztat el senkit, csak a fantáziád piszkálja fel! Nem szabad összekeverni ezeket a fogalmakat! Hála Istennek nagyon sok emberrel találkoztam akiket a Magyar földre sorai gondolkoztattak el és addig nem törődtek a haza ügyével. A szépségre senkit nem kell rávezetni ugyanis, itt sokkal fontosabb és mélyebb dolgokról van szó. Ismétlem! 2009-ben a magyarság nem gasztronómiai és kulturális kérdés! 2009-ben a magyarság kérdése az életben maradásunk kérdése! A liszaboni szerződés aláírása megtörtént (a Fidesz is aláírta), így hát hamarosan elkezdik meddővé tenni a fiatal magyar lányokat és pár évtized múlva bevezetik az angol nyelvet a magyar helyett! Inkább ezeknek kéne utána nézni és ezeket kéne elmesélni az embereknek nem a marhapörköltbe bújni, sem pedig egy-egy íjba, mert egyik sem fog megvédeni bennünket az izraeli gyártmányú hamarosan "magyarok" által vezetett tankoktól! 1 éven belül Tony Blair lesz (a jelenlegi tervezet szerint) Magyarország "miniszterelnöke" is hiszen aláírtuk a liszaboni szerződést, amely felszámolja a nemzetállamokat. Hamarosan sokan fel fognak ébredni! Inkább küldjétek el egy előadásomra az ilyen embereket, de könyörgöm! A gyökerekhez a történelem ismerete visz vissza nem egy fotó a gémeskútról! Ne legyetek öngyilkosok!

"Nem értek egyet azzal a dologgal se, hogy Te elhatárolódsz a Sziget fesztiváltól és a többi mocsoktól. Hol lehetne legjobban magot ültetni, ha nem ezeken a helyeken? Vagy Te már nem akarsz rávezetni senkit? Sajnos nem találok rá jobb szót nézd el nekem, de nem akarsz már "megtéríteni" senkit? Erre nincs jobb hely, mint azok a helyek ahova Te nem akarsz elmenni, ahol megannyi szívhez szólhatnának a dalok, ahol a legnagyobb szükség lenne rá."

Na igen. Ez itt egy alapvető félreértés, ami nagyon súlyos, hogy egy felnőtt ember számára nem átlátható. A Sziget fesztiválon már nincs mit "téríteni" mert annyira mélyen van a baj a belső és külső mentális környezetünkben egyaránt, hogy még ha egy sikeres Magyar Földre koncerten is lennék túl, a srácok sarkon fordulnak és mennek CopyConra vagy Kaukázusra, ami pedig már maga az ördög, ha úgy tetszik. De jóformán az ott fellépő együttesek 99%-ról elmondható, hogy az értékrendjük felszorzása a magyar nép nemzethalálához vezet! Van aki mint vak-alvó teszi ezt mint például a CopyCon féle mérsékeltebb szellemiségű emberek és van aki mint intelligens ember tudatosan rombolja a megmaradt mentális bástyákat, mint pl a Kaukázus vagy a 30y. Sértettségből vagy szimplán gonoszságból, ezt nem lehet pontosan tudni, de nem is érdekes. A Sziget fesztivál 99%-a gyakorlatilag kozmopolita és egyben anarchista nézeteket vall és a zenéjük ilyen értékeket tükröz a fiatalok elé. Mély rombolás ez, ahol már nincs mit tenni. Ez bizony, nem az oroszlán barlangjába való séta, amivel amúgy egyetértek, hanem ez az oroszlánok földje. Egy felnőtt embernek pontosan kéne érezni az arányokat. Ha 10 fellépő lenne és 9 rajtam kívül drogos-neo-liberális talán még elmegyek. De 1 az ezerhez az már nem okés. Persze lehet mondani, hogy ott van Lovasi meg a Csík zenekar is, de róluk is azt gondolom mint a Kaukázusról. Nem ismeritek ezeket az embereket, nekem viszont van némi képem róluk. Nem várom senkinek, hogy a tenyeremből egyen, de egy felnőtt ember ilyen butaságot ne gondoljon, mert az nekem sem jó ha ő átveri önmagát. A Sziget fesztiválon nem lehet magot vetni, viszont minden Szigetes nézi a youtubeot és a myspacet. Ott viszont lehet magot vetni, amit én meg is teszek. Ha Szabó Balázs fel fog lépni a Sziget fesztiválon akkor elfogadja az ördög feltételeit, amelyet nem is kívánok értékelni. A Sziget fesztivál sokkal súlyosabb esemény mint gondolnánk. A társadalom fiatal részének első számú megrontója, mellyel minél hamarabb kezdeni kell valamit, vagyis ebben a formában meg kell szüntetni és nem szimplán tiltani, hanem legalább akkora erővel és költségvetéssel bemutatni a fiataloknak a valódi örömforrásokat, nem pedig az ördög bibliáját!

"Elnézést ha kicsit hosszúra és kaotikusra sikeredett a bejegyzés, a lényeg, hogy nem értem miért kell minden jónak elmúlnia, de talán addig vagyok ember amíg ezt tényleg nem értem. Viszlát Suhancos!"

Te érted, hogy miért kell elmúlnia. Mert Balázs nem akarta tovább mivel unja, hogy folyton náciznak engem és "nincs kedve" nekik visszaszólni. Továbbá több koncertet akar, amelyek szerinte az én megítélésem miatt nem jönnek létre. Szerintem a 2009-es évben annyi Suhancos koncert volt mint még soha, de ezzel nem kívánom Balázs érvét aláásni, csak megjegyeztem. Szóval mindenki nagyon jól tudja, hogy miről van szó, Balázs mégis annyira jóképű és jó hangú, hogy önmagatok önző kéjének megfelelően próbáljátok torzítani az egyértelmű tényeket. A Suhancos ebben a formájában megalkuvás volt a részemről, ami egyáltalán nem mondható jónak. Azok után, hogy elolvastad a történetet és ezt a levelet követted el, azt érzem, hogy igencsak meghasonlottál önmagaddal. Ezen érdemes elgondolkodni és talán változtatni is rajta. Számodra jó volt a Suhancos persze, de az emberek számára jó az MSZP, a Fidesz, a Danone joghurt, az MSN, meg az LCD tévé is. Ami amúgy nem jó... Csak ehhez bizony fel kell nőni szellemben és észben is! Na ez az, amiért én dolgozom!

"Ott látom a probléma gyökerét, hogy Feri az MF-ben a hogyant tárgyalja, mig a Suhancosban a miértet."

Ez egy fontos mondat és sajnos nem igaz. Pont ellenkezőleg. A Suhancos lemezen szeretném ledózerolni a képviselők házát, a Magyar földre című lemezen pedig ülök egy száraz kiflivel. Ez kivetíthető az egész lemezre. Innentől persze szomorú a dolog, hiszen az szomorú, hogy nem értetted meg ezeket a lemezeket. Dehát sokan annak ezzel így.

"Megpróbálom elmagyarázni mire gondolok. Úgy gondolom, hogy amig az emberek többsége nem érti a miértet, hogy mi a haza, mi a szépség, mi az érték, miért érdemes élni és cselekedni, nem érti, miért jó ez és ez neki, miért jó a többieknek, egyátalán miért jó a többiekre is gondolni, addig a hogyan értelmét veszti. Én csak annyit tudok, hogy az egyik oldalt kirázza a hideg ha meghallja azt a szót, hogy haza, a másiknak meg borsódzik a háta ha meghallja azt, hogy elfogadás..."

Sajnos ez sincs így. A magyar egy nagyon elfogadó ember. Nincs az a nép rajtunk kívül aki például hagyta volna azt, hogy a cigánybűnözés ilyen mértékben a fejére nőjön és itt nem a cigányságról van szó. A cigány társadalmat én bármikor ketté tudom választani a cigánybűnözéstől, sajnos pont a másik oldal nem tudja illetve nem akarja. Egy idézet: "ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok". Mindenki nézzen után, hogy hol és milyen formában hangzott ez el! Sokat lehet belőle tanulni. Ugyanúgy elfogadja a magyarság, hogy a színész társadalom 95%-a zsidó és bizony közel sem a tehetség alapján, amit a heti-hetes is bizonyít. Én úgy gondolom a magyar az egyik legelfogadóbb társadalom a föld kerekén. Mármint a nemzeti érzelmű magyar. Mivel te magad írod, hogy "csak ennyit tudsz", így hát nem bántásból, de azt kell, hogy írjam, hogy pont ez a baj, hogy csak ennyit!

"én meg nagyapámmal tekerem a satut és a tornácon elmélkedünk, hogy jobb lesz-e az idei bor mint a tavalyi, valahogy igy tudnám jellemezni az előbbivel az MF-et az utobbival a Suhancost."

Ezért mondom, hogy nem érted, hogy mi a magyarság és milyen a magyarság helyzete. Ez nem egy romantikus film, hanem a valóság! A szomorú valóság, az ami a magyar nép történelmét és jelenét jelenti, nem pedig ilyen szentimentális emlékképek! Ilyenekkel nekem is tele van a padlás és a dalaimban operálok is velük! De az csak a töltelék! Vagy éppen a héj. Ahogy vesszük.

"Hogy miért könyebb befogadni vagy miért nem azt mindenki döntse el maga.
A Sziget pedig tudjuk, hogy mi szerintem mindannyian, és igen valóban fertő, én is jártam, de úgy vélekedni, hogy oda nem kell menni, mert nincs nyitottság, oda nem érdemes menni, mert csak betépett, részeg emberek vannak, akkor az is marad. Távol álljon tőlem, hogy kioktassak bárkit is, főleg nem Ferit, és a körülményekkel se vagyok tisztában bevallom töredelmesen nem olvastam az erről szóló cikket, ezért lehet bolondságot beszélek és célt tévesztek."

Mondok egy jó példát, hogy megértse mindenki! Menjen el valaki Krisnás vagy Buddhista létére a Hit gyülekezetébe és próbálja meg őket áttéríteni! Az nem elég, hogy magyarul nem is beszélő biztonsági őrök fogják kidobni, de onnantól kezdve ő és az egész családja is üldözötté válik, a szó szoros értelmében! Na persze van aki ebből azt szűri le, hogy félne valaki a Hit gyülibe bomlasztani, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy a magyar mindig tudta, hogy mikor felesleges lőni, de ugyanakkor a puskaport szárazon kell tartani! A Szigeten jelenleg majdnem az egész közönség "szigetesnek" vagy "szigetlakónak" tartja magát és az egész évben átélt szívásért a jól megérdemelt "szórakozását" eszközöli. Na ez az, amiért felesleges odamenni bárkinek is. Pont fordítva kellene! Ha a magyar zenészek közti nagy nevekben lenne némi gerinc, akkor nyilvánosan bojkottálnák a szigetet, hogy a fiatalok fejében hátha megindul valami. De sajnos ilyesmiről szó sincs. Mindenki lefekszik a pénznek. Ákostól a Tankcsapdáig mindenki. Magamon kívül jelenleg egyetlen zenészt sem tudok aki ismert és nem teszi ezt. Mármint a "mainstream" körből. Nem azért mert fasza gyerek vagyok, hanem mert ennyire rossz a helyzet.

"De nekem az a példa jut eszembe, hogy a legnagyobb szolgálatot akkor teszem Istennek ha a hitet a bűnösök közt hírdetem. Valahogy igy látom ezeket a dolgokat. Meg kell érteniük az embereknek, hogy miért. A mondanivalómat talán Kányádi soraival tudnám összefoglalni, remélem pontosan idézem: "aki megért és megértet, egy népet megéltet."."

Így van. De a Szigeten kívül ezer más hely van, amit a szigetlakók is néznek, olvasnak, hallgatnak. Ott pedig ott vagyok, ne aggódjon senki!

Íme a második levél:

"Üdvözletem Feri.
Én csak a véleményemet szeretném leírni neked,remélem elolvasod ezt a levelet amit küldök neked. Gondolkodtam már rajta hogy írok neked,de az hogy a Suhancos feloszlott ez tette fel nálam arra a bizonyos i-re a pontot. Megmondom neked őszintén a régebbi időkben készült zenéid sokkal jobban tetszettek mint azok ami a mostani Magyar Földre lemezen vannak. Tiszteltelek téged és a munkásságodat is. De ezzel a Magyar Földre lemezzel és ezzel a „nagymagyarkodásoddal” elvesztetted a szimpátiámat."

Na igen. Erre nehéz mit mondani. Az író ilyenkor mindig a jelenben operál és a jövő felé hajlik, én pedig mindig a múlt felé tekintek. A Magyar Földre című album dalainak mondani valója egyenes következménye annak, amiről 1998-ban elkezdtem reppelni. Erről a témáról majd később egy másik helyen bővebben is értekezem, bár ezt azért sokan látják és érzik, hála Istennek. Akinek ezek a dalok "nagymagyarkodásnak" jönnek le, nyilvánvaló, hogy korábban csak hallgatta a szövegeim, de nem értette azokat. Ez persze probléma és a magam módján próbálok is kezdeni vele valamit, de elsősorban azokra koncentrálok, akik a "nagymagyarkodás" fogalmán már túl tudtak lépni.

"Elösször gondolkoztam azon hogy megveszem ezt a lemezt de féltem tőle hogy olyan számok lesznek rajta, mint ami a címből is adódik ezért nem vettem meg hanem letöltöttem –tudom nem szép dolog mert ebből neked nem lesz pénzed és sírsz h nincsen erre meg arra- de jól tettem hogy letöltöttem mert ez a lemez számomra értékelhetetlen sajnos egyetlen számot nem tudnék mondani ami nekem tetszik és így csak pénzkidobás lett volna az egész amit ráköltök."

Itt két dolgot fontos megjegyezni. Az egyik az az, hogy ennél a pontnál nyilván megérti az ember, hogy a levél írója valóban semmilyen szinten nincs képben azzal kapcsolatban, hogy én mit képviselek. A másik pedig az, hogy rosszindulatú is. A harmadik alapvető hazugság az csupán annyi, hogy a Magyar Földre című album fele hallható volt a lemez megjelenését megelőző egy évben a youtubeon, tehát senki nem szenvedett információhiányban és senkinek nem azért kellett letölteni, mert nem tudhatta, hogy mire számíthat. Így hát okafogyottá válhatna a levél további része, mivel látjuk, hogy a szokott módon egy olyan "íróról" van szó akinek régen tetszett egy-két számom (bár azokat sem értette) de most szeretné odamondani, hogy elhatárolódik tőlem. Azért megyek mégis tovább, mert sajnos annyira gyakori ez a jelenség, hogy érdemes még további 10 percet rászánnom, hiszen az olvasóban egyre inkább kialakulhat az, hogy mi is sújtja manapság a fiatalság gondolkodásmódját.

"Az egyetlen dolog amit újonnan kiadtál a kezed közül vagy segítettél benne és értékelhető számomra az a Suhancos - Jól tévedni emberi dolog volt."

Ez persze már egy tragikomikus rész, hiszen a sorok írója még azzal is próbál operálni, hogy a Suhancosban "én csak segítettem", ezzel is kisebbítve FankaDelit a saját maga lelkivilága előtt, de sajnos ez sem igaz. A Suhancosban legalább 50%-ban voltam jelen. Egészséges közös munkálkodás volt. Az nyilván nem téma, hogy kinek mi az értékelhető, hiszen e levél írója már rögtön az elején kivillantotta a foga fehérjét és még nagyon fiatal is valószínűleg. Oda akarja mondani és meg akarja mutatni a világnak, így hát ezen ne is akadjunk fenn. Itt a hangsúly csak annyi volt, hogy egyesek odáig süllyednek, hogy már-már azt is képesek volnának bebeszélni maguknak, hogy én benne voltam a Suhancosban, ellentétben azzal, hogy bizony én és egy másik ember volt a Suhancos. Tipikus újkori szemlélet, a valóság torzítására. Ez persze egy ilyen vélhetően fiatal levél írónál nem tudatos, ezt fontos hangsúlyozni. Megtanultuk a tévéből és tudat alatt visszük tovább ezt a módszert. Ezzel és hasonló mentális csapdákkal egészen különleges morális káoszt lehet fenntartani a társadalomban. Nyilván ez a cél.

"Ha nem érsz el semmit ezzel a hazafiaskodásoddal és az új Magyar Honfoglalással akkor jusson eszedbe az hogy jól tévedni emberi dolog."

A levél írója frappáns és persze rendben van ez a dolog, de mi van ha úgy érzem, hogy pont a Suhancossal nem értem el semmit!? Ja, hogy a youtubeon is fenn van, hogy 2-3 ezer ember is egyszerre énekli a szövegeket? Ja, hogy az a valami!? Na igen. Ezek bizony súlyos kérdések, melyeket a fiatalok többsége soha nem mer feltenni magának.

"Engem az dühített fel a legjobban hogy ez a Suhancos kárára is ment mert a lemezeddel együtt jött a „nagymagyarkodás” és a többi hozzá hasonló dolog."

Nyilván írhatnám, hogy micsoda furcsaság is ez a mondat például, de nem teszem. Nem teszem mert tökéletesen ráilleszkedik arra az ívre, amit ez a levél leír. Az a bizonyos "nagymagyarkodás" inkább a Suhancos lemezen szerepelt Trianontól egészen a képviselők hajszáláig. Talán nem csoda az olvasó számára sem ezek után, ha egyre jobban kikristályosodik, hogy a Suhancos albumot a legtöbben még annyira sem értették, mint egy-egy FankaDeli dalt.

"A Fankadeli.hu-n is leírtad hogy Balázsék elhatárolódnak ettől a fajta zenétől, megmondom őszintén velük értek egyet mert amit művelsz az már számomra is felháborító."

Itt két fontos momentum van. Az egyik, hogy alapvető pszichológiai eszköz, hogy mindig próbáljuk a minket támogató tömeget egyre nagyobbnak feltüntetni, valamint egyre erősebbnek. Balázs határolódott el tőlem, nem pedig a Suhancos, ez benne is volt az írásban, olyat nem írtam, amit a levél írója. Viszont ő ilyen formában adja tovább az osztálytársaknak és az unokatesójának, így hát érezheti az olvasó, hogy sok szempontból reménytelen a helyzetem. Na azok a szempontok azok, amikkel nem szabad foglalkozni. A másik fontos momentum, hogy már megint elmaradt, hogy az írót mi háborítja fel pontosan. Ezt már megszoktuk. A tények mindig elmaradnak. De megnyugtatok mindenkit, hogy ez csak valami újkori szokás és lehet rajta változtatni!

"Azokat se értettem eddig akik ellened fordultak mint Deniz vagy Gőz vagy például Siska akiket folyamatosan ócsárolsz és felhozod őket az írásaidban miközben semmi közük nincs a történéshez,látod Feri ez szomorú."

Erre nyilván csak én is annyit tudok mondani, hogy szomorú. Szomorú ha valaki még ott tart, hogy én ócsárolok valakit, de érthető ha ilyen alantos eszközhöz nyúl, hiszen nagyon magáénak érzi az ügyet és nagyon oda akarja mondani. Ennek folytán nem válogat az eszközökben. Ócsároltam? Hát persze. Az már nem téma, hogy nem értette ezeket a dolgokat, hiszen sokan vannak ezzel így.

"Mondhatod hogy elvesztetted minden barátodat és hogy senki nincs melletted de ezt mind te csináltad magadnak."

Ez szintén fontos momentum és ebből is látszik, hogy a Magyar földre című dal legfontosabb sorai valóban messze elkerülték e levél írójának, valamint sok hallgatónak a fülét és az elméjét. Nem baj! Megismétlem akkor ilyen formán: "aki elfordul tőled, az nem is volt a barátod". A senki sincs melletted pedig lejárt lemez. Amúgy ha valóban így lenne, szerintem én még akkor is "nyomnám". De ezt remélem soha nem kell megtapasztalnom.

"A rajongóid száma is csökkent de nyilván a hazafiaskodás hozott újabbakat."

Ez szintén egy kritikus pont, hiszen egyrészt akkor most csökken vagy nőtt? Másrészt mi az, hogy rajongó? Miért állítja valaki azt, hogy szeretett engem vagy értett engem valaha, ha kiejti azt a szót a száján, hogy rajongó? Hol vagyok én ahhoz, hogy rajongjon értem valaki? Ezt ennyi év után, ennyi sok ezer példa és dalszöveg után tényleg ilyen nehéz megérteni? Ha rajongsz értem vagy bárki másért majd rájössz, hogy hülye vagy, ezt már az Isten hozott... ...ördög vihet című lemezen is leírtam olyan szépen. 4 év alatt még mindig itt tartanánk? Na persze remélem egyre kevesebben. Akik még mindig rajongókról beszélnek, a munkásságom és a dolgaim alapvető lényegét nem értik. Sajnos magukból és a többi "kedvencükből" indulnak ki, akik valóban azt szeretik ha rajonganak értük. Ezt a súlyos terhet én már lassan 10 éve levetettem magamról és tudom ajánlani minden előadónak, hogy ne járja ezt a tévutat! A hallgatók közül aki pedig úgy gondolja, hogy számomra bármit is jelentene egy "rajongó", az valóban kezdjen el hallgatni engem 2000-től napjainkig, hátha friss és tiszta fejjel megérti majd azt, amit korábban nem.

"Csak hogy egy példát említsek mikor Fankadelit hallgattam akkor mondtam a többieknek hogy hallgassátok ti is mert tud valamit a srác de erre csak az volt a válaszuk hogy Feri csak magát sajnáltatja az összes számában."

Ez nyilván itt a kedvenc részem, hiszen leírod a nevem úgy, hogy Fankadeli. Ezt talán már nem is kell a többi olvasó szájába rágnom, hogy mennyi közöd lehet neked az én dolgaimhoz. Az, hogy tetszett egy számom refrénje vagy alapzenéje, az nem ugyanaz mintha valóban megéretted volna egy dalom. Nyilván ez abból ered, hogy a nevem sem tudod leírni.

"Aztán miután kijött az új lemez amit alig vártunk és óriási csalódást keltett a számomra és még pár barátom számára kik hallgattak téged."

A Magyar Földre című album óriási csalódás lenne? Hm. Ez izgalmas kérdéskör! De sajnos megint elmaradnak az idézett sorok és gondolatok, hogy miért is csalódsz bennem te, sőt az egész baráti köröd! A szokásos pszichológiai elmetrükk... Balázsék, senki sincs veled és az egész baráti köröm... Olcsó. De be kell látni, hogy a legtöbb helyen hatásos. Én viszont nem élek ilyesmivel. Ha a véleményemmel egyedül vagyok, akkor sem fogom azt mondani, hogy a szomszédom is így gondolja, mert egy tiszta elmének ilyesmire nincs szüksége! Remélem ebből okulnak az olvasók is! Az őszinteségnek nincs szüksége egyéb támaszra, hiszen önmagában rejlik az alapja!

"De most már csak múlt időben beszélhetünk erről mert ők is megutáltak téged,ahogyan én is."

Ez talán a leginkább figyelemfelkeltő rész, hiszen a levél írója utálatról beszél, így az a furcsa paradoxon áll fenn, hogy nem csak engem hanem Szabó Balázs egyetlen sorát sem értette meg, mégis sajnálja a Suhancos végét és ez tette fel nála az í-re a pontot, akárcsak előző levelünk írója szerint is minden "jónak" vége szakad. Ezek a paradoxonok jellemzik a társadalmi "kommunikáció" 90%-át sajnálatos módon, amely valóban súlyos arány.

"Voltam Suhancos és Fankadeli koncerten is amik jó koncertek voltak de most már teljesen elhatárolódtam tőled és a zenédtől és belátom hogy azoknak volt igaza akik otthagytak a hazafiaskodásod miatt."

Ez nyilván megint csak egy szép rész, de további kommentár nem szükséges hozzá. Amikor egy ember önmagával meghasonul egy rövid gondolatsoron belül, az számomra inkább fájdalmas mint sem, hogy örüljek neki. De remélem, hogy az évek során majd túllép ezen pár olvasó és a levél írója is.

"Azzal, hogy a Suhancos feloszlott olyat mint ha egy darab hiányozna mivel nagyon szerettem és szeretem is de már hiába várok lemezre és koncertre mert nem lesz. Sajnálom hogy idáig jutottál Feri, és kíváncsi leszek hogy Balázs mit fog írni a történtekről amit ugyebár a Fankadeli.hu-n közzé teszel.
Üdvözlettel,
Tamás"

Nyilván itt csak annyit tudok javasolni a levél írójának, hogy hallgassa vissza a Suhancos lemezeket és próbálja értelmezni az azokon lévő sorokat, mert tényleg semmit nem értett meg belőlük. Sokkal radikálisabbak a gondolatok mint a Magyar Földre sorai és ezzel együtt minden részét átitatja a gyűlölet vagyis "utálat" elítélése. Na most akkor hogy is van ez? Igen ezt alapvető ellentmondásnak hívják, amibe saját maga által keveredik az ember. Itt viszont speciális a dolog, mert reményeim szerint egy nagyon fiatal hallgatóról van szó. Balázs még a mai napig nem írt, de reméljük fog.

Következzen néhány részlet a Reakció blogból:

"A kecskeméti lakótelepi gyerek, Kőházy "FankaDeli" Feri és Szabó Balázs kettőse új - és nagyon (de kisbetűsen) magyar hangulatú - dolgot tudott létrehozni: a melankolikus rapper és a rengetegen hangszeren játszani tudó népzenész-énekes duója afféle folk-hiphopot teremtett. Szerelmi csalódások, hajnalig folytatott piálások, kisvárosi léthelyzetek, éjszakai bandázások történetei keveredtek itt köldöknéző világmegfejtéssel, népies kesergéssel. A fenti fotót nagyon eltalálták: két vidéki huszonéves üldögél maga elé nézve egy délelőtti külvárosi utcán. Ez volt a Suhancos: FankaDeli szövegeléseire Szabó Balázs válaszolt, kicsit szürreális énekbetéteivel és persze népi hangszerek garmadával, barkács-hiphop alapokkal. Érződött rajtuk az alkotás öröme, a tétnélküliség görcsmentes szabadsága. Nem volt minden szövegük sziporkázó, de miért is kellett volna annak lenniük, porosabb annál a valóság is."

Egész jó definíció a Suhancosra bár utcagyerek vagyok nem lakótelepi ami kissé más, de ezt leszámítva egész jól eltalálta a blog írója a helyzetet. Azért másoltam be ezt a részt is, hogy lássuk, hogy nem csak vitatható dolgokat írt.

"A Suhancos nem volt tökéletes, a Suhancos épp ezért tökéletes volt. A magába forduló sufnizenekart szerencsés módon felkapta az átalakult MR2, így ismerte meg őket a nagyközönség. FankaDeli nemzeti kamingaut számát, a Magyar Földrét mi is közöltük (sajnos tévesen) Suhancos név alatt tavaly."

Na igen itt több dolog is felbukkan. Úgy gondolom, hogy a koncerteken nem sok olyan emberrel találkozhattunk aki a "nagy felkarolás" által került oda. Egy 2005-ös számot játszik le néha, a mai napig az Mr2, aminek a játszási listája már enyhén szólva gyomorforgató számomra és csak azért nem határolódom el tőlük nyilvánosan, mert hamarosan gondolom ez a vékony szál magától is leépül. A "nemzeti kamingaut" kifejezés viszont elárulja a blog íróját, hogy valószínűleg SZDSZ szavazó, amit tetéz a Magyar Földre című dal Suhancos ként való leközlése, ami a teljes tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot. Bizony. Ez a szomorú helyzet a tényfeltáró blogokkal és az újságírással a mai világban, hogy mindenki mondja a magáét, pedig néha annyira jó lenne "nem tenni" vagy helyette olvasni.

"A törés azonban bekövetkezett: Szabó Balázs megelégelte FankaDeli egyre gyakoribb jobbikos szerepléseit, és jelenleg úgy tűnik, elváltak útjaik. A hírérték nem lenne több egy fiatal, tehetséges zenekar megszűnésénél, ha nem társulna hozzá a politikai vonulat - ami pedig jóval túlmutat a Suhancos eseténél."

A megállapítás hellyel közzel korrekt, bár ilyen formában lehetett érezni az első írásomban is, hogy rejtegetem Balázst "ez" elől, mivel ha a mai világban valaki elhatárolódik a Jobbiktól az szerintem hülye. Ettől szerettem volna őt megkímélni, de ha már így kimondja a blog írója, hát maximum annyi marad nekem, hogy "sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom".

"Politika ütközik itt a művészettel, az egyéni hang ütközik a mozgalmárkodással. Mélyről érkezett vagy éppen személyes bizonytalanságba kerül művészek válaszútja ez a 20. század óta. Adott egy ügyes vidéki fiú, aki - pont a Suhancosban is hallható módon - keresi a helyét a világban. Látja, hogy baj van, megrendültek a régi értékek és erről - jobbára közhelyek nélkül - még szövegelni is tud. Még arra is képes, hogy önálló hangot találjon, és kisebb sikereket arasson."

Ez itt egész korrekt rész...

"Aztán jön a Mozgalom, így nagybetűvel, több ezer taggal, több százezer szimpatizánssal, egyforma öltözetben, egyforma gondolatokkal. És a művész felfedezi magának a mozgalom erejét, a tömegek sodrását, és nem bír ellenállni a csábításnak, hogy elfogadja a tömeg igazságát. Azt veszi észre, hogy korábban pár ezres nézettségű videóit már több százezren nézik meg, főleg akkor, ha pont arról beszél, amit a mozgalom tagjai hallani akarnak. Alig egy-két év alatt eljut a mozgalom élére, együtt koszorúzik a vezetőkkel, előadást tart szerte az országban pártalapszervezeteknek, és végül kampánydalt ír a magasra jutott, öblös termetű joghallgatónak."

Itt viszont nagy a baj! Ilyet egy gondolkodó európai ember ugyanis nem ír le, kivéve akkor ha nem egy gonosz cél vezérli. Ez egyszerűen annyira alantos -ez az egyforma ruha, egyforma gondolat duma, hogy valami elképesztő. A Magyar Gárda minden tagja szuverén ember. Viszont pár fontos dologban egyet értünk és ez hozza magával az egyenruhát. A tüntetések résztvevői pedig mitől gondolkodnának ugyanúgy? Ha az emberek tömegei tudnának ugyanúgy gondolkodni akkor nyilván régen világbéke lenne. Az emberek erre képtelenek. Egy több ezres tüntetésből mindenki máshogy irányítaná az országot, megsúgom a legtöbbje amúgy nem túl okos módon, de egyrészt nem is neki kell, másrészt pont az a lényeg, hogy valamiben viszont egyet értünk. Nem valami ellen harcolunk, hanem valami-ért. Ez a magyarság alapvető építőköve és aki ezt nem érti meg az nem érti a magyarságot. A mozgalom erejét és a tömeg erejét leszarom és mindig is leszartam. Sajnos nincs alapvető ereje, mert ha lenne akkor már régen vívnánk a szabadságharcunkat az ellen a gyarmatosítás ellen, ami ma Magyarországon folyik és már régen bevonultunk volna Erdélybe ami a magyarság jogos történelmi jussa, másrészt felszabadítottuk volna Székely és más határon túl rekedt testvéreinket az elnyomás alól! De még saját magunkat sem tudjuk felszabadítani, nemhogy a határon túl rekedt magyarokat! Szóval itt semmilyen csábítás nincs. Itt csak annyi van, hogy bizonyos fontos dolgokban egyet értünk. A videóimat előtte is több százezren nézték, nem értem, hogy ilyet miért kell leírni. Elég megnézni az Álmodtamot, az Ezt mostot, vagy a Gyertek ki a stégre című dalokat, hogy csak párat említsek. A hazafias dalok valóban sok helyre eljutottak, de nem azért készültek, hanem azért jutottak el sok helyre. Óriási különbség, amelyet egy rosszindulatú ember bizony előszeretettel szeret kiforgatni. Az orvostudomány történelmi felfedezései bizony nem haszonlesés céljából jöttek létre csak, hogy egy jó példával éljek. Ezt értésétek már meg végre kedves olvasók és hallgatok! Ezt írja a wikipédia Semmelweis Ignácról: "A lelkiismeretesség, a kötelességtudás és önzetlenség mintaképe. Pénzszerzés, dicsőség vágya sosem vezérelte." De a mai világban egy blogban simán leírnák róla, hogy a gyermekágyi láz olyan sok nőt érint, hogy biztos csak azért kezdett el vele foglalkozni, hogy sikere legyen! Vagy róla nem írnák le?! Én viszont érdekből hazafiaskodom, meg mert elragadott a tömeg sodrása és a többi. Hát igen. Nehéz erre mit mondani. A mozgalom élére pedig soha nem jutottam el, továbbá az alján sem voltam soha. Morvai Krisztinát láttam a tévében, így hát őt ismertem meg személyesen és ugyanez igaz Vona Gáborra, valamint Szabó Gáborra, később pedig Szegedi Csanádra. Én a magam világában megmondó ember vagyok nem pedig hallgató. Ők szintjén a maguk világában megmondó emberek nem pedig hallgatók. Így hát adja magát, hogy semmiféle felküzdés nem volt a dologban sőt. Az együtt koszorúzás pedig egy szép példa volna, ha nem ilyen kontextusban lenne felhozva. Nem is csoda, hogy nem lett belőle nagyobb hír, hogy Sólyom László helyett Szegedi Csanáddal ketten koszorúztuk meg a révkomáromi Szent István szobrot, hiszen ez az egész sztori annyira jól bemutatja Magyarország jelenlegi politikai és mentális impotenciáját, hogy sírna tőle a polgár ha ezt tudná. A dalaimat pedig "lekampánydalozni" hát, enyhén szólva tiszteletlenség, vagy inkább fortély. Az ha egy dalszöveg egybevág a Jobbik értékrendjével, az attól már kampánydal? Akkor a 30Y ezek szerint kampánydalokat ír az SZDSZ-nek? A Kaukázus meg az LMP-nek? A Tankcsapda az MSZP-nek? Ákos a Fidesznek? Hát jó. Játszhatunk így is, ahogy mondani szokás, csak szerintem semmi értelme.

"FankaDeli őszinte, rendes srác. Elhiszem, hogy hisz. Egy pártban, egy mozgalomban hisz, ismerős a szituáció, ugye? Sőt, a csatlakozását tartja a valósággal való szembesülésnek, lásd későbbi idézetét. Szószátyár legényről lévén szó, mindent bőségesen megír a blogjában. A Suhancos feloszlásának történetét is, sértődés nélkül. Ebből következzen néhány idézet, ami megvilágítja két jóravaló fiatalember elválását, mert az egyik nem kér egy mozgalommal való azonosulásból, a másik pedig abban látja önmaga kiteljesedését."

A baj az, hogy egy blog írója nem kerül tisztába még minimális módon sem magával az emberrel, mielőtt írna róla. Tőlem hívhatják akármilyen pártnak azt a szervezetet amely a magyarság érdekeit szolgálja. Mi az amit ezen olyan nehéz megérteni? Azt nem értem, hogy ha valaki rólam ír egy cikket, az miért nem néz utána a gondolataimnak? Nekem volt és van egy értékrendem, amivel láttam, hogy a Jobbik vág össze. Nem a Jobbik házalt nálam!? Ezen mi az ami nem világos? Én az emberekben hiszek és Istenben, nem egy mozgalomban. Az olyan mint egy házasság. Egy papír. Szart sem ér, ha nincsenek mögötte tettek! Én a Jobbikban látom önmagam kiteljesedését? Komolyan, hadd kérdezzem már meg az olvasókat, hogy ilyet hogy lehet leírni rólam? Én a dalaimban, a páromban, majd a gyermekeimben és a magyarsággal való foglalkozásban látom önmagam kiteljesedését nem a Jobbikban! És ezzel a Jobbik tagjai is így vannak! A Jobbik egy mozgalom amely csupán összeköti az embereket. Az, hogy Szabó Balázs nem tud azonosulni a Jobbikkal már önmagában nagyon ciki szerintem, de az még hagyján. De, hogy rólam mit gondolhat egy ilyen blog írója azt már tényleg nem tudom. Ha én a Jobbikban tudnék kiteljesedni az régen rossz lenne. Akkor a párt tagja lennék és házalnék a gondolataimmal, meg gyűlésekre járnék és papírmunkát végeznék, esetleg plakátokat ragasztgatnék. Ez a mondat amit rólam leírt a blog írója, ezt jelenti ugyanis. Dehát egy barátomat szeretném idézni: "ezeknek hiába mondom". Ennek ellenére nem gondolom, hogy aki valóban a Jobbikban tud kiteljesedni az gáz volna.

"Nem tudhatjuk, hová jut a két zenész a következő években. Lehet, hogy az egyikből országos vagy nemzetközi hírű népzenész lesz, a másikból - nem lennék meglepve - mondjuk országgyűlési képviselő, a nép hangja a parlamentben. De az is lehet, hogy az egyik elsüllyed az elsodródott művészek önpusztítási spiráljában, és a másik is repül a magasból, miután hasznos idiótaként kifacsarta őt a mozgalom. Ne legyen igazam. Kár lenne mindkettőjükért."

Szabó Balázsból soha nem lesz híres ember, mert képtelen önmagát menedzselni. Nyilván a Suhancosból is miattam lett valami. Ezt nem úgy kell érteni, hogy Balázs nem énekel szépen és jó szövegeket, valamint nem játszik jól a hangszereken. Dehogy is! De ha én nem hozom össze amit összehoztam, akkor lenne egy myspace oldalunk és lett volna 3 kocsma-koncertünk. Azért nem vagyunk akkora nevek mint mások, mert külön menedzsmentünk soha nem volt, mindig csak annyi volt amennyit én intéztem. Én pedig nem vagyok túl jó ebben. Balázsnak pedig semmiféle ilyen érzéke nincsen, ergo előre lehet borítékolni, hogy egy igazán underground életút áll előtte, ami nem rossz dolog. Nem rossz dolog, mert ismerem Balázst és ha pár év elteltével csak pár száz vagy pár ezer ember lesz az országban aki ismeri a nevét mint szóló produkció, őt az egyáltalán nem fogja zavarni. Ha valaki ezt a fajta szerénységet nem látja meg azonnal Szabó Balázsban az előtt jó erős szemüveg lehet. Legalább annyira erős, mint aki engem országgyűlési képviselőnek vizionál a jövőben. Ennyire nehéz volna megérteni, hogy minden gerinces magyar ember a történelmünkből most kiállna a Jobbik mellett, függetlenül attól, hogy színész vagy napszámos? Ezek szerint ennyire nehéz dolog ez. Hasznos idióta lennék akit kifacsar a mozgalom? Hm. FankaDeli dalok addig lesznek amíg élek. A Jobbik addigra már ki tudja mivé és milyen formában alakul át. Jön megy itt minden, de Feri az marad. Azt hittem világosak ezek a sorok. Most viszont most van és most a Jobbikért kell kiállni minden magyar embernek aki szeretné túlélni azt ami készül és zajlik ellenünk! Balázs valóban könnyen elveszhet, hiszen rögtelen ember, család nélkül, szeretve a pálinkát. Remélem nem fog elveszni, hiszen sok művészt láttunk már mellettem, aki rálépett a "szabadság" útjára, olyannyira, hogy valóban köddé vált.

Szemelvények a hozzászólásokból:

"arról nem is beszélve, hogy 2008-ban fellépni a szigeten, majd utána 2009-ben arról szónokolni, hogy az ott a magyargyűlölők szeánsza,(kedvenc toposzom: ezek szerint a muzsikás, a csík zenekar, vagy a szászcsávási banda is magyargyűlölő) ahová ő be sem tenné a lábát. hát khm."

Ez egy nagyon jellemző rész! A mélyen tisztelt Csík úrral szóba sem állnék és közületek sem sokan ha ismernétek, a Szászcsávási és hozzájuk hasonló zenekarok pedig szintén megalkuvóak a haszon illetve honorárium érdekében. Presser Gábor is talált lányt aki hajlandó volt neki népdalt énekelni. Remélem világos. Aki ezeken a dolgokon nem lát át, vélhetően a saját öngyilkosságát fogja elkövetni a következő 20 évben. Nem mindenki magyargyűlölő természetesen. Van aki simán kozmopolita, vagy megalkuvó. A megalkuvás aktív fogalom a kozmopolita lét pedig a szimpla tompaságból és a tudatlanságból is eredhet. Sőt ezeknek a kombinációja is létezik hétköznapjainkban. Azt, hogy elkezdjünk gondolkodni, mindenkinek csak ajánlani tudom. Szóval odamentem a szigetre és láttam mi folyik a színfalak mögött. A 2008-as élmények után már nem kérek belőle! Szeretnék idézni az új lemezemről: "a hitelesség nem az, hogy mindig ilyen hülye maradsz hanem, hogy megpróbálsz változni, akkor is ha beleszakadsz".

""FankaDeli Feri 2009-ben maximum előny lehet Szabó Balázs oldalán, nem pedig hátrány és ez a jövőben még fokozottabban igaz lehet."
Előny.
"...talán fél, talán nem lát teljesen tisztán, vagy talán a kettő kombinációja..."
Vagy talán az, hogy nem így akar előnyhöz jutni.
Arról nem is beszélve, hogy gondolhatnak emberek mást is a világról, mint a jobbikosok!
De még mennyire hogy."

Aki ilyet leír, alapvetően nem érti a történetet. Az előny ténykérdés, mert a magyarság ébredni fog és ezáltal az én gondolataim és szellemiségem előnyt fog élvezni. Ez nem cél, hanem tény. Óriási különbség. Szabó Balázs viszont ha elhatárolódik olyan emberektől akik a Jobbikra szavaznak, hát hogy is mondjam. Számomra nagyon visszás dolog. A "Jobbikosok" egymás közt is mást és mást gondolnak a világról, bárhogy is szeretnék ezt sokan másként beállítani vagy félremagyarázni. A hazaárulók kilétében és a fiatalok agymosásában viszont egyet értünk. Ez az amit sokan nem értenek és félnek tőle. Sajnos ez butaság és tudatlanság.

"nem értem miért Fankát kell fikázni. Véleményem szerint Balázs a gerinctelen a történetben (s azért halkan hozzáteszem, a többi kapcsolódó zenész sem jobboldaliságáról híres kecskeméti körökben)."

Ez talán túlságosan szókimondó. Balázs annyira földöntúli lélek, annyira elveszett ebben a világban, hogy ő fel sem fogja miről van szó. Ez persze nem enyhítő körülmény és ha a csapatból valaki más értékrenddel rendelkezik én arra sem haragszom. Norcsi például kozmopolita de mindig tiszteletben tartotta a dolgaim és ha fikázott azt csakis a hátam mögött. Ez most érdekesen hangozhat, de ilyen szempontból ez jó, hiszen elkerültük a konfliktusokat. Balázs és Norcsi lelke talán még túl fiatal és nem értik, hogy mennyire fontosak azok a dolgok amelyekről én és más előadók, vagy politikusok beszélnek.

"Nekem az jon le ebbol az irasbol hogy szegeny naiv Feri gyereket beszippantotta a sotet oldal. Egy normalis tarsadalomban egy normalis ember a meggyozodese alapjan valaszt partot es nem a part diktalja hogy miben higyjenek a szimpatizanai. Azert mert Magyarorszagon ez a ket nagy part eseteben pont forditva van (ket szep pelda hogy hogyan probalja az MSZP az antirasszista ideologiat lenyomni fentrol a valasztoi szintjere, valamint ugyanez a Fidesznel szocialis gondoskodas temaban), meg nem biztos hogy minden politikai szimpatizansra igaz. Jobbik lehet hogy nem szep ideolgiak alapjan szervezodott, de meg mindig itt maradt meg legjobban az elv azonossag a vezetok es a szimpatizansok kozott. Olyan nehez elkepzelni hogy FankaDeli tenyleg azert csatlakozott a Jobbikhoz mert hisz valamiben? Az hogy az se az MSZP se a Fidesz koruli "media szemelyisegek" kozott nincs ilyen, nem ok arra hogy altalanositsunk."

Ez a hozzászólás bizonyítja, hogy értelmes emberek is hozzászólnak az interneten ehhez-ahhoz és mégis hibáznak. Nem szép ideológiák? Mindig elmaradnak az idézetek. A többi viszont tényleg rendben van.

"érdekes,a Dalriada fel tud lépni a Szigeten,és óriási partit tudnak csapni,és senki se anyázza őket a szervezők közül,mert SZKR póló van az énekesen,sosem értettem ezt a nagy szigetfóbiát a nemzeti oldalon"

Megalkuvás. És a családnak is kell a pénz.

"www.salatamagazin.hu erdemes elolvasni Fanka szosszeneteit, egy velejeig sertett emberrol van szo. kb. minden sorat ez taplalja, igy aztan szerintem kevesse hiteles."

Mindig elfelejtik idézni tőlem azokat a sértett sorokat.

"Sajnálom a suhancost, szerettem.
A bájolótól mindig kiráz a hideg.
A "mozgalom" még senkinek sem hozott megváltást, úgynézki van ember, aki a 20. század után még nem érti ezt. Majd rájön."

Az a baj, hogy az emberek nem értik a mozgalom szó alapvető jelentését. A mozgás szóból ered az -alom képző pedig arra utal, hogy többen egy irányban vagy egy célért mozognak. Mozgalom. Ha így kimondjuk már érteni fogjuk. Népeket és értékeket csak az menthet, ha többen, egy időben, egy irányban mozgunk vagyis mozgalom alakul. Aki ezt összetéveszti a kommunizmussal az sajnos nagyon tájékozatlan és tudatlan. A mozgalom egy igencsak emelkedett fogalom és egy gyönyörű szó. Mint a sokadalom.

"Én bírom FankaDeli Ferit, jók a koncertjei, és jókat röhögök a "Magyar földre" monomániás, sértett szövegein.
A Suhancostól a "Bájoló" volt az első amit hallottam, és utána két napig azt dúdoltam. És közben mosolyogva csóváltam a fejem, mert annyira groteszk volt, ahogy FankaDeli a Magyar földre, khümm, mondjuk úgy szofisztikáltan antiszemita számai mellett épp egy Radnóti-feldolgozásban szövegel, amikor tudjuk, hogy miért lőtték le Radnótit.
Az augusztusi Dürer-kertes FankaDeli-koncerten egyébként maga Mr. Busta osztotta mellettünk az észt. "Ha nem lovas a rendőr, én se pitbullal jövök!" (hátulról, torzítva üvöltve)"

Na igen. Egy szóló reppalbum talán nem csoda, ha monomániás, de ilyen formán Faludy György akkor mi is? Ja, hogy az más. Értem én. Amúgy a világ által valóban joggal lehetnének sértettek a szövegeim, csak megint nincs egyetlen idézet sem. Ja, hogy lehet, hogy nem is sértettek csak leírom, hogy mit gondolok? Még az is lehet. Az a baj, hogy valaki dúdolja a Bájolót és nem érti benne a szövegrészem. Én nem gyűlölöm a zsidókat, ahogy a cigányokat sem, hanem próbálom megérteni és megismerni őket. A zsidó társadalomban nagyon érdekes folyamatok zajlanak melyeknek nagy része negatív előjelű, ez igaz a zsidó kultúrára is, valamint fokozottan igaz a zsidó államra. Ez nem gyűlölet hanem megértés. Feltérképezem, hogy mi a helyzet. Ha egy feltérképezett és megismert rész fölé negatív jelzőt helyezek az manapság zsidózásnak vagy antiszemitizmusnak számít bizonyos helyeken. Ez jó példa az agymosásra. Mr.Busta sora pedig magáért beszél. Kár, hogy nem értette meg a hozzászólás írója.

"Hát nem nagyon ismertem ezt a nem túl ősmagyar nevű suhancot. Most végighallgattam azt a néhány számát, ami linkelve volt, és... és? Néhány rím nagyon ült, néha nevettem is, annyira találó volt, jónéhány rím meg suta és monoton. Az ún. ideológiai töltet meg néha szimpatikusnak, néha reménytelenül sártúrónak tűnik.
Szerintem ez is a "magyar valóság", annak a törvényszerű folytatása, amit a Suhancosból most itt láttam (azt is most láttam először). Csak ezt a mozgalmárságot már nem tudják "művészetként" felfogni, amazt meg igen. Pedig semmivel sem alacsonyabb vagy magasabb színvonalú, legfeljebb elszenvedőből cselekvőbe ment át.
Nekem mondjuk nem ez a művészet (a Suhancos sem), de elítélni nem nagyon bírom, tekintve a gatyarohasztó körülményeket, amelyeket 20 év létrehozott Mo.-n. Az mindenképpen szimpatikus, hogy van egy ún. repper, aki nem arról "énekel", hogy a gandzsa a legkirályabb cucc for ever and ever. Kicsit tanulni is lehetne tőle valamit, bármilyen suta, és bármennyire is fölkis.
Persze egy alapvetően minden erősebb szóra fintorgó közegben ezzel az egyébként korántsem lelkes véleményemmel nem leszek népszerű, dehát mással sem, úgyhogy."

Mindenféle bántás nélkül kérdezem, hogy aki nem hallott a Suhancosról az tényleg hol él? Dobozban? Most komolyan!? A többi része az írásnak pedig magáért beszél. Furcsa, hogy amíg élt a Suhancos senki nem írt ilyet róla. Még "magyargyűlölő zsidógyerekek" sem.

"Valahogy engem sem lep meg hogy ez történt. Ettől függetlenül az Üzenetrögzítő c. lemezük a kétezres évek egyik legfontosabb hazai felvétele marad. Feri előző formációit sokkal nagyobb bazmegolás közepette hagyta ott, amiben nem kis szerepe volt már akkor is valami "kinőttük egymást" ambíciónak amit nem felejtett el egykori zenésztársai tudomására hozni, és ami az ilyen szellemileg és érzelmileg túlpörgetett embereknél általában borítékolható búcsúszó.
(A hiphop-ot mint műfajt viszont sokáig én sem tudtam hová tenni, nem csak a hülye neve miatt hanem azért sem mert szánalmasnak tűnt az első perctől fogva hogy miért akarnak elkényeztetett magyar gyerekek munkanélküli, crackfüggő pitiáner bűnöző bronxi négerekhez hasonlítani, különösen hogy azok már eredetiben is nagyon anakronisztikus és groteszk külsőségekkel fejezik ki az identitásukat.
Ugyanakkor belegondoltam hogy ilyen alapon fehér ember se jazzt, se bluest nem is igen játszhatna nevetségesség látszata nélkül, pedig ugye ezt ma már csak nagyon kevesen állítják.
Tehát akármilyen bután hangzik, a hiphop a modern városi folklór nemzetközi zenei nyelve. És innen nézve a Suhancos egy nagyon ízes, szellemes, eredeti formáció volt.)
Ami a jobbikosdit illeti, ezt jól összefoglaltátok: ha a küldetéstudat rátalál egy szuggesztív ideológiát megtestesítő féllegális mozgalomra, abból lesz az igazi pajortamássá válás.
Kár-kár, örüljünk annyinak ami volt, szerintem Balázzsal végleg elváltak útjaik, de sok tehetséges zenész van még, előbb-utóbb Ferinknek is benő a feje lágya és majd újra összehoz valami hosszú távon is maradandót valamelyikükkel."

Aki ezt írta egy nagyon érdekes személyiség lehet. Az írás feléig én magam is iszom a szavait. De tényleg úgy tűnök mint Pajor Tamás? Hm. Ha ez valóban így volna és számomra komoly emberek ezt megerősítenék, akkor vélhetően lelőném magam. Vagy a számomra komoly emberek is pajortamások? Hm. Ez egy igencsak nehéz kérdéskör. A Magyar Földre című album olyan szempontból remélem nem lesz hosszútávon maradandó, hogy a rajta elhangzó "bajokkal" minél előbb kezd valamit a magyarság.2

"Hamarosan a Jobbik parancsol nektek, és árpádsávos pizsiben leszel kénytelen aludni a barakkban, ahová deportálunk titeket."

A zsidóság alapvetően próbálja taníttatni a gyermekeit, de tudni kell, hogy hihetetlen arányban születnek köztük szellemi fogyatékosok és labilis érzelmi világgal rendelkező emberek, hiszen az unokatestvérekkel való házasodás genetikailag nagyon problémás. Nyilván aki egy ilyet leír, az nem lehet, hogy szavazati joggal rendelkezzen egy normális világban. És mégis. Vagy talán nem normális ez a világ? Talán nem.

"Fankáért meg kár, a millenárisban tartott politikamentes koncertje teljesen jó volt - talán pont ezért. Egy őszinte pillanatában még jót is kesergett azon, hogy a dicső új "barátai" bezzeg nem jöttek el ingyen jeggyel sem... de azóta szemlátomást megvakarták FankaBuksi fejét és most lelkesen liheg az új gazdinak, hazafiasságát - gondolom puszta véletlenségből - egyre inkább zenésített kuklux.infóként megélve. Kár. A magyar földre nóta még szvsz teljesen rendben volt, de amióta a szöveget kábé Nyivák Előd írja neki és Csalárd urasága pocakja dominál többet a videóban... no comment."

A millenárisban tartott koncertem politika mentes volt? Ajajj. Valaki úgy befizette a 2500 forintot, hogy tényleg nem értette a szövegeket? Vagy le is köpte Morvai Krisztina kabátját a sötétben esetleg? Jajj Istenkém... A Magyar földre című dalom volt sok szempontból a legradikálisabb, azóta csak lenyugodtam. Figyelemre méltó ahogy a rosszindulat elhatalmasodása mindig önellentmondásba kergeti az embert!

"Gyerekek, gyerekek...
Fankadeli az egyik legnagyobb repper ma Magyarországon, és az is marad.
A Jobbikról pedig sok idióta hiszi azt, hogy "több ezer taggal, több százezer szimpatizánssal, egyforma öltözetben, egyforma gondolatokkal."
Már csak a csattogó bakancsok, meg a suhogó egyenruhák hiányoznak a képből, igaz, akkor már ezt a cikket egy zsidó is írhatta volna.
Nem baj, úgy látszik meg kell mutatni, hogy "nemcsak a szemetek tudnak magyarul"."

A magunkfajta érti ezt a hozzászólást. Sajnos az ilyesfajta valóban értelmes emberek mindig csendesebbek és kevesebbet beszélnek. Ettől olyan morbid a világ.

"pont eredetileg belelkesült fanként van herótom Fankaúr csasztuskarrierjétől. Lassan 1p zenére jut 2 perc felolvasott kukluxinfó, 3 perc Szegeduci Csalárddal. Valahogy nem csodálom, hogy Szabó Balázs nem így képzeli el a művészi létet, még ha nem is hoz ez annyit a konyhára."

Ezt persze csak a vicc kedvéért de úgy néz ki, hogy Tibbah és Eckü mindenhol ott van...

"azért ezen a lakótelepi gyereken jót mosolyogtam. Annyira nem ismerem Ferit, noha kecskemétiek vagyunk mindkettem, jelenlegi szomszédja egyik legjobb barátom, de amióta én követem a munkásságát(mert azért a földieinek követi az ember) a főtéren lakott és jelenleg sem lakótelepen lakik :) De ez teljesen lényegtelen is. Amit itt többen is kiemeltek, hogy az írásában azért elég erős nagyképűség jön le nem meglepő, ilyen oldala régen is volt. Az hogy nem ért egyet valaki a politikai hovatartozásával egy dolog, a magyar punk bandák sem jobbak ha azt vesszük. Balázst megértem, átlátta azt, hogy a Suhancos a végén egy pártzenekar lehet, ami egy irányból előny ,más irányból viszont nagy hátrány. Ezt Ferinek meg kellett volna értenie, hiszen a szóló karriert és a Suhancost el lehetett volna választani egymástól. Ezt választotta, lelke rajta."

A lakótelepi dolog jogos. Bár lakótelepen szocializálódtam kamasz koromban, az utána lévő évek panelban teltek el. Ez nem azért ilyen fontos példa, hanem azért, mert a hozzászólás írója feltétel nélkül hisz a blog írójának, miszerint ezt én vallom magamról, hogy lakótelepi vagyok (nem pedig utcagyerek) ezáltal engem próbál hiteltelenné varázsolni ezen sorok írója. Kissé komplikált az elv és az eljárás, de aki megérti az megérezheti, hogy mekkora problémákkal küzd a jelenlegi társadalmi kommunikáció. Az írásomból erős nagyképűség jönne le ami régen is volt? Miközben előre bocsájtja emberünk, hogy nem ismer engem amúgy és ismételten egyetlen mondatot sem idéz tőlem. Miért lenne pártzenekar a Suhancos mikor eleve leírtam, hogy Jobbikos rendezvényen nem lépünk fel!? Ami szerintem ciki és nem ésszerű de belementem. Miért nem olvassa el valaki legalább azt a pár sort amit írtam, mielőtt elkezdi osztani az észt, mitöbb ezt majd tovább is adja. Pont ez a lényeg, hogy én el tudtam választani de Szabó Balázs nem. Sajnálom az ilyen embereket, mert ha ennyire nem volt képes, hogy elolvassa azt amit írtam, akkor a magánéletének többi része még ettől is felületesebb lehet. Ez valóban szörnyű. Az persze tényleg fájdalmas, hogy ezt adja tovább a haverjainak akik szintén feltétel nélkül hisznek neki, dehát ez legyen az én bajom. Eddig is volt. Ezután is lesz.

2009.10.12. 20:47