A Suhancos feloszlott. Aztán egy nagy ugrás visszafelé. Mint a filmeken. Minél rövidebben megpróbálnám összefoglalni, hiszen hamarosan én magam is el fogom felejteni a részleteket.

2005-ben megismertem egy hihetetlenül tehetséges figurát, aki a stúdiómban szerette volna felvenni a szóló lemezét. Ahogy rengetegszer és még annál is több helyen elmondtuk, egy jó üveg ribizlipálinka indította ezt a történetet. Az italozás hozománya képpen tettem Balázs egyik dala alá "reppes" ütemet majd próba képpen rá is reppeltem. Innen már egyenesen vezetett az út. Nagyon sok szép pillanatot megéltünk és ahogy a Békét című szám klippjében is mutatja a trikolor pólóm, én ebben a dologban megtaláltam a magyarságom egy részét. Hogy hogyan is értem ezt? Talán erőszakot követnék el, ha most részletesen leírnám. Úgy gondolom, hogy nem vagyok egyedül azzal, hogy megtaláltam a Suhancosban a magyarságom egy részét. Viszont így magában a mondatban foglaltatik a lényeg is, ugyanis csak egy részét találtam meg benne. Hosszú út vezetett a Magyar földre című számig és a mai napig, amikor már van valami fogalmam arról, hogy mit is jelent számomra a magyarság.

Balázs "sajnos" az az irgalmas szamaritánus aki még gyermekgyilkos hazaárulókkal is szóba áll(na), mondván ők is emberek. Nyilván ezen a téren óriási törésvonal húzódik kettőnk közt. Bár én magam sem vagyok egy emberevő, arról nem beszélve, hogy bocsánatot is ismerek, hiszen fontos emberi erény. Ettől függetlenül Balázs szó nélkül fellépne egy Sziget fesztiválon, ahova én a lábam sem szeretném betenni. A történet itt egy cseppet kritikussá válik hiszen nem vagyok jó véleménnyel azokról a zenészekről akik egyáltalán fellépnek egy ilyen helyen, így ha következetes akarok lenni, akkor Szabó Balázsról sem. De ő valahogy mégis más. Soha nem kivételeztem senkivel, de Balázsra képtelen vagyok orrolni, hiszen számomra egyértelmű, hogy "rosszul mérte fel a távolságot". Megértem őt hiszen az élete legalább olyan összetett és zavaros mint az enyém és úgy érzem nem volt se energiája se ideje kibontani magában a történéseket. De, hogy mik is ezek a történések, amelyek a Suhancos történet végére pontot tettek? Mindjárt szót ejtek róluk.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a Suhancoshoz nem volna méltó semmilyen torzsalkodás. A Suhancos a maga módján tökéletes és ízlésesen tökéletlen. Persze ez nem valami nyúlós marketing amellyel a Suhancos nimbuszát próbálja az ember a pórusok közé zárni. Őszintén úgy gondolom, hogy örömmel tudom hallgatni a következő években ezt a két albumot. Ez nagyon fontos számomra. Aki ismeri valamennyire az életem, biztosan érti is, hogy miért. Hiszen a sajátjaimon kívül, kevés lemez maradt, amit szívesen tudok hallgatni.

A történet talán legkritikusabb pontja a Magyar földre című szám története a csapat életében. A dal közre adása után egy-két héttel a csapat úgymond "elhatárolódott a daltól", Balázzsal együtt. Nehéz erről még a mai napig is nyilatkozni, hiszen nem nehéz kitalálni, hogy rettentően rosszul esett és még most sem kellemes emlék erre visszagondolni. Én a mai napig képes vagyok azt hinni, hogy a Magyar földre című szám mindenki számára egyértelmű és világos lehet, de ez sajnos nem így van. Nem csak a 16 éves Siska rajongók tudják félreérteni ezt a dalt hanem még Szabó Balázs is. Bizony Balázs is beleesett abba a hibába mint oly sokan, hogy ez valami "fasiszta-rasszista-trappista" dolog és ebből kifolyólag a Suhancos hajszál híján feloszlott. Nagyon érzékeny helyen döfött belém ez az ügy és a mai napig fájdalmas ha visszagondolok arra, hogy órákon át soronként kellett magyaráznom a Magyar földre című dalt felnőtt embereknek. A legdrámaibb az egészben, hogy nem akarom és akkor sem bántottam őket, hiszen tulajdonképpen erről szól a munkásságom, hogy szemléltetem mekkora nagy a baj a fejekben. És ahogy a szexológusnak is bejelenti egy szép napon a fia, hogy homokos, valamint a rákkutató felesége is rákban távozik erről a világról, úgy a saját családomban és a saját szűk közösségemben is nem egy meg nem kettő, hanem sok-sok ember akad, aki talán ha addig él sem érti meg, hogy Kőházy FankaDeli Feri mi a francot mond és akar mondani a világnak.

Közben fél szemmel vetettem egy pillantást a fórumra és Psycho éppen azt írta, hogy most úgy érzi mintha elvettek volna tőle valamit. Igen. Én is így érzem. A hazafiság elvette a "barátaim" és most elveszi "tőlünk" a Suhancost is, de ha valaki ismeri FankaDelit, akkor tudja, hogy nem fogok alkudni az értékrendemmel kapcsolatban. Sajnos ez a több száz éve tartó agymosás rengeteg dolgot elvett tőlünk. A szellemi frissességet, a hazánkat, a jólétünket és az erkölcsi egyensúlyt elvette a magyar emberektől. Még egy Suhancost is képes elvenni.

Talán a legtöbben érzik, hogy mi a különbség Mr.Busta és Halott Pénz esete között. Halott Pénz oda szart ahonnan evett, amit Busta nem tett. Óriási különbség és még ha szarul is esik, hogy a jövőben mi következik Busta életében, ezt érdemes szem előtt tartani! Balázs sem szart oda ahonnan evett és a többi tag sem! Képtelen vagyok haragudni a Suhancosra azért, mert nem értik a Magyar földre című számot, vagy éppen néha a viselkedésem, hiszen egy idegenre sem tudok haragudni, csak sajnálni a dolgot. Na persze ez nem azt jelenti, hogy nekem nincsenek hibáim, hiszen nagyon is sok van, de a Magyar földre című szám, nem hiszem, hogy az volna.

Nyilván ebből következik, hogy a kuruc.info és a többi radikális nemzeti média is felkarolt valamelyest, amiből rengeteg konfliktus folyt a falakon belül. Természetesen hónapokig hallgathattam, hogy "ettől a csapat a leghatározottabban elhatárolódik", ahogy a Jobbiktól és a Gárdától is. Ez szintén rettentően rosszul esett nekem, de reménykedtem benne, hogy idővel rendeződik a dolog és látszólag el is ült a téma. Megegyeztünk benne, hogy Jobbikhoz köthető rendezvényen nem lépünk fel a Suhancossal és más nemzeti radikális rendezvényen sem, ami tényleg nagyon szarul esett, de belementem. Így utólag visszagondolva talán az olvasó is kaparja a falat, hogy a FankaDeli még abba is belement, hogy Suhancos koncerteken ne mondjon semmilyen hazafias vagy éppen kormányellenes dolgot a számok közti szünetben. Bizony. Belementem. Hogy miért? A válasz egyszerű. Szeretem a Suhancost. Azzal a fura szóval magyaráztam magamnak, amit más emberek folyton folyvást hiányoltak belőlem. Kompromisszum.

Igen, sokszor említettem Balázsnak mostanában, hogy hozzunk össze pár új számot és ma át is hívtam a stúdióba. Szó szót követett és ennek az eredménye, hogy már nincsen Suhancos. Ahogy visszagondolok ott a Magyar földrés "balhénál" valami eltört és bár azóta voltak a legszebb pillanatok a színpadon, a színfalak mögött valami megváltozott. Nem a részemről. Úgy érzem a másik oldalon. De nem szeretnék a meg nem értett művész szerepében tetszelegni. Szeretném megismételni, hogy az én személyes véleményem az, hogy Balázsnak túl szűkös a rálátása a történetre és alapvető fogalmakat nem rakott helyre magában. Ezt magam számára a kusza életvitelével magyarázom és valóban képtelen vagyok haragudni ezért rá. Nem túl sokat lehet szépíteni a dolgon, hiszen a matematika egyszerű szabályai szerint valóban úgy tűnhet, hogy Balázs is a megszokott minta alapján kihátrál mögülem és eljátssza az "elhatárolódóshowt". De ő mégis csak Szabó Balázs. Ő azért tett le annyit az asztalra, hogy legyen ez alól "felmentése", még az én szememben is.

Balázs szerint nagyon sok fellépéstől elestünk a hazafiaskodásom miatt, de szerintem az az igazság, hogy ha nem lenne a hazafias ügyködésem akkor a drogellenes és neo-liberalizmus ellenes ügyeim miatt ugyanazokról a helyekről szintúgy kiestünk volna. Úgy gondolom ez megdönthetetlen érv és Balázs sem tudott mit mondani rá, így hát nem is lovagolnék rajta.

Ami sokkal inkább a tanulság része lehet az az, hogy Balázs vázolt számomra egy olyan paradoxont amin nem tudok túllépni, így valóban közös megegyezés az "oszlatás". Balázs példája nagyon egyszerű. A következőről van szó. Ha változik a világ valamelyest és már nem fognak fasiszta-rasszistának titulálni, akkor nem akarja azt, hogy amiatt hívjanak minket valahova mert, hogy mi "beleillünk a képbe". Ez valóban egy olyan pont ami összeegyeztethetetlen az értékrendemmel, hiszen nem ítélhetem el azt ha valami megvalósul az emberek ébredéséből. Balázs szerint kényelmetlen lenne ha egy idő után olyan helyekre hívnának minket ahova addig nem, szerintem pedig pont azt jelképezné, hogy volt értelme a munkáknak és a munkámnak. Ez valóban szörnyen bántó momentum számomra de úgy gondolom ezen is kár lovagolni. Nem tudok és nem tudunk ugyanis mit kezdeni vele. Szabó Balázs nem szeretne a Magyar Szigeten fellépni és hasonló rendezvényeken. Ez még ha fáj is nekem, elnézem neki. Másról talán leírnám, hogy "ilyen-olyan" jellem, de Balázsról nem teszem mert ő "csókos" nálam. Ha valaki ezért követ vet rám, hát legyen! Megszoktam már.

Fontos megjegyezni, hogy a csapaton belül egyetlen ember sincs akivel "politikai" nézeteink megegyeznének és így valóban sokszor kínos együtt dolgozni, hiszen 5 van 1 ellen. Eddig ezt jól megoldottuk. Eddig tudtuk megoldani. Eddig lehetett. Balázs egy fontos szereplője az életemnek és ahogy ismerem magunkat nem fog megszakadni a kapcsolatunk. Ő folytatja a szóló karrierjét és én is folytatom a szóló dolgaim. Sajnálom a dolgot, mert úgy érzem, hogy alaptalan az a felvetés, hogy így gördülékenyebben működhet Balázs számára a zenei kiteljesedés. Ettől függetlenül kívánom neki, hogy így legyen, de ahogy neki is, úgy a nyilvánosság előtt is vállalom, hogy ettől pozitív irányban semmi nem fog változni a zenei életében. Nem azért mondom ezt, mert minden velem "szakító" ember eltűnt a süllyesztőben, vagy erkölcsileg, vagy a karrier szempontjából, hanem azért mert egyszerűen azt látom, hogy FankaDeli Feri 2009-ben maximum előny lehet Szabó Balázs oldalán, nem pedig hátrány és ez a jövőben még fokozottabban igaz lehet. De Balázs pedig nem szeretné ha ezért meghívna minket például egy Jobbik alapszervezet, hogy egy nyers példát említsek. Ez pedig a szellemi rasszizmus egy formája, amit nagyon bajosnak tartok és őszintén kívánom Balázsnak, hogy minél hamarabb reformálja ezt meg magában! Nem rekeszthet ki egy hallgatót azért mert Jobbik szavazó! Úgy gondolom ez nem méltó hozzá. Persze felmerül a kérdés, hogy ő nem is rekeszt ki senkit, csak nemzeti radikális rendezvényre nem akar menni ahol Jobbikos zászlók vannak. De kérdem én és most Csabi187 kiváló gondolatát szeretném idézni a Salátamagazin fórumról. Mi a rosszabb? Ahol nyíltan felvállalják az emberek a hovatartozásuk és a világnézetük, vagy ahol bújtatva alattomos módon jelenik meg a politika mint a Sziget fesztiválon vagy a Gödör Klubban? Na? Most akkor hogy is van ez? Mennyire "csak zene" van? És az a "csak zene" mennyire is "szent"? Ezeket a kérdéseket Balázsnak idővel mindenképpen tisztáznia kell magában és őszintén remélem, hogy sikerülni fog neki. Sajnálom, hogy egy ilyen dolog miatt véget ér a Suhancos, de a szájzáramon túl, többet már nem tudok én sem engedni. Így is sokszor éreztem magam megaláztatottnak amit Balázs amúgy nagyon emberien érzett is és ez pedig neki esett rosszul, hogy érezte, hogy mondanék valamit két szám között, "de nem mondhatom".

Jó ha ezt a történetet tudják az emberek mert nagyon tanulságos szerintem. Vannak sebek. Lesznek sebek. Mindig. Idővel tompulnak. Remélem, hogy Balázs nem lép egy olyan útra mint például Deniz vagy mások akik egy erkölcsi fertőben a föld középpontja felé süllyednek folyamatosan. Bízom benne, hogy ez nem lesz így és valahol tudom is, hogy nem lesz így, csak azért sajnálom a dolgot, mert én kellően büszke vagyok ahhoz, hogy ne kezdjem egy szép napon újra a Suhancost és most úgy érzem, hogy megfontolatlan mondatok és gondolatok csattantak el.

Rengeteg fájó pont és sérelem él bennünk. Biztosan van ami Balázsnak is vagy más Suhancos tagnak fáj velem kapcsolatban, hiszen tudom, hogy a másik oldalon rengeteg dolog van ami fáj tőlük, nekem. Ettől függetlenül képes vagyok a jó oldalukat látni. Nem fűződik semmilyen érdekem ahhoz, hogy grammonként kisúlyozzam az értékrendjük, hiszen a lényeget már elárultam. Filip, Norcsi, Csiga, Győző és Szabó Balázs fasza gyerekek és azért mert nem értették a Magyar földre című számomat, vagy mondjuk azt, hogy miért annyira fontos a politikáról beszélni és beszavazni a Jobbikot a parlamentbe, valamint legitimmé és erőssé tenni a Magyar Gárdát, nem utálhatja őket senki! Nem orrolhat rájuk senki, hiszen aki beleeszmél a valóságba az nem orrolhat egy olyan emberre, aki talán fél, talán nem lát teljesen tisztán, vagy talán a kettő kombinációja. Nagyon szép pillanatokon vagyunk túl és még ha a próbákon sokszor nyűgös is voltam, illetve a bulik után mindig rögtön haza akartam indulni, mert már kinőttem az "ottmaradós" ivászatból, azért remélem ők is úgy emlékeznek majd ezekre a dolgokra mint szép pillanatok. Ez egy szép történet volt. Én a részemről nagyon szeretném megköszönni Filipnek, Norcsinak (akikkel elviekben még tovább is zenélek a rockos dologban), Csigának, Győzőnek, Bányalónak, Eleknek és Tominak ezeket a szép pillanatokat! Külön szeretném megköszönni Balázsnak, akivel remélem egy szép napon, egy jó pálinka mellett, csak nevetünk az egészen és leordítjuk az unokák fejét, hogy "maradjanak már kicsit nyugton"!

Szabó Balázs gondolatai:

"Sziasztok,

Mikor elkezdtük a Suhancost, azok nehéz évek voltak, és most, hogy véget ér, ez szintén nehéz.

Feri és köztem levő különbözőség és hasonlóság varázsolta ezt a muzsikát, és ez most is elkísér minket. Feri kinyilatkoztat és próbál ezúton is eljutni az emberekhez minden irányú gondolataival, - melyek egy részével én is egyetértek, hiszen jómagam is szeretném megőrizni a muzsika, a színpad, a színház, röviden a művészetek ez irányú tisztaságát – de gyakran mondtam, hogy a zene “ékszer doboz”, amibe nem szabad piszkos kézzel belenyúlni. Azt szeretném kifejezni ezzel, hogy szerintem a művészet mindenkori feladata az utaztatás, a szembesítés önmagunkkal, a világgal, az álmodoztatás, stb. Röviden egy olyan varázslat, ami ez úton sem és más úton sem rángatható le a földre. Nem hiszem, hogy a művészetnek vagy a művésznek joga politizálni, bevásárolni, korán kelni...örök érvényű kupac a földön.

Ferivel mind a kapcsolatunk, mind a barátságunk tovább él, hiszen egy barátság nem ezen alapszik. Ő így csinálja, én máshogy szeretném...

Ami a jövőt illeti, megkerestem - találtam régi és új muzsikusokat és hiszem, hogy szintén szép évek jöhetnek, különös muzsikákkal, csodákkal. Remélem olyan szépekkel, igazakkal, mint a Suhancos volt. A nevem alatt megtaláltok...mindig is.

Köszönöm ez úton is a millió szeretetet, ami kiemelt minket abból a picike málna pálinkából…Köszönöm a zenekarnak, a közönségnek – barátoknak…. és Ferinek is köszönöm...

Szabó Balázs"

2009.10.06. 23:58