valid írta a Salátamagazin fórumán: "Feri zenei téren szinte teljesen magára maradt. Szabó Balázson kívül, talán senki nem áll mellette a zenei scene ben."

Az ilyen hozzászólásokat olvasva jutok mindig arra a megállapításra, hogy hamarosan a kommunikációs vonalon is visszavonulok. Van egy szint ami alatt már valóban megdöbbentően kiábrándító a dolog.

Valaki állt mellettem valaha zenei téren? Maximum azok akik a zenéket írták nekem. Igen. Én sok ember mellett álltam, nem ők mellettem. Nem mások csináltak nekem dolgokat, hanem én csináltam másoknak. Ettől függetlenül nem vagyok hálátlan típus. Ez persze hosszú évek alatt sem jött le. Idézhetnék a főoldalon olvasható cikkből is, de kár volna. Ugyanis tökmindegy, hogy ki "hagyott el" kit (jelen esetben ha ez elhagyásnak számít akkor én Bustát). A lényeg nem ezen van, de ezt is hiába magyaráznám.

IFS? Még ennyi sem tűnik fel a közönségnek, hogy egy 20 soros fíten kívül és a segítségemen kívül semmi nincs az IFS és köztem és soha nem is volt? Ugyanaz mint bármelyik eset. A Saláta TV-ben és az interjúkban jófejeskedünk és ennyi. Ez tényleg ennyire nem világos? MC Gőz nem azért tudja, hogy az IFS-ből sem lesz semmi hosszú távon mert én szar alak vagyok. MC Gőz azért tudja, mert a hiphop szcéna 99%-a képtelen arra, hogy magát menedzselje, kitalálja, megvalósítsa. Nem készülnek lemezek, videók, semmi... mindenki csak lógatja a tökeit és menősködni tud. Itt egy-két albumot már életműnek neveznek. Itt tartunk. Ha csak a FankaDeli munkásságot nézem, annyi mint a hiphop rajtam kívül eső felének a krémje összesen. Ha csak a Salátához köthető dolgokat nézem akkor az már együtt kétszer annyi. Egy személyben. Pedig én is a semmiből jöttem és én is mindent egyedül csináltam. Tévúton járnak a legtöbben sajnos. Nem az értékrenden van a hangsúly hanem a gyarlóságon. A lustaságon. Filóval érdemben szerintem 2 éve beszéltem utoljára. Smile Of Hellel még régebben. Attól még bármi van segítek nekik, de a tények önmagukért beszélnek. Nem jönnek ki lemezek, nem készülnek produkciók. Sem náluk, sem máshol. Én képes vagyok évente legalább egy lemezt kihozni, ami egy reppernél alapvető volna. Tibbahnak legalább ennyit lehet a számlájára írni, hogy termékeny. Persze jobb lenne ha nem lenne az, de mégis. Egy Siskát egy Ecküt egy MC Gőzt itt repper számba vesznek 1-1 szóló albummal, vagy még annyival sem. Ez Magyarországon munkásság? Na meg egy Kezdet fiai. Ez nem munkásság hanem egy nagy vicc. Meg évekig készülő NKS, meg Punnany Massif lemezek. Ez a nagy magyar hiphop. Egy link, lusta, menősködő, drogos, piás szarság. A közönség meg bekajálja és több millió forint értékben fogy adómentesen a Kilakikitt lemez, amiért majd később a szerencsésebb lelkek pironkodnak, hogy hogyan lehettek annyira szellemi minimálok, hogy megvették. És sajnos az intellektuális oldalon is szörnyű a helyzet. A Minimal Project évek óta hallgat mint a sír és azt az egy lemezt is alig bírták összehozni és még sorolhatnám. Igen aki velem valaha dolgozott annak addig ment a szekér amíg az én tempóm volt a mérvadó. A közönség sajnos magához méri a hiphoppot és itt valóban munkásságnak tartanak olyan dolgokat amivel, hogy csúnyán fogalmazzak én a seggem törlöm ki nap mint nap. Ezt senki ne vegye annak, hogy kikelek magamból, csak tényleg álljunk már le ezzel a ki van velem dologgal.

Ki van velem?

Anyám meg apám. A babám. Levi akit ismertek a dalokból meg a műsorból, meg a Saláta Tv-ből. DJ Coma. Meg egy rahedli ember akik a magánéletem alkotják. Tényleg nehéz felfogni, hogy a magánéletem szereplői nem repperek?

MC Gőzzel az utolsó időszakban fél évente egyszer beszéltem. És úgy lett beállítva mintha valami nagy barátság ment volna szét. Ez nagyjából mindenkiről elmondható. Amikor kellett valami azonnal jelentkeztek, amikor nem akkor nem.

Deniz is megtanulta már azóta a leckét, hogy hova is léptek ők le és mi miatt is kapott össze velem, dehát ez ilyen. Mindenki megtanulja a leckét.

Siska világ életében tapsot és sikert szeretett volna, hiszen egy identitászavaros kisfiú. Szar családi háttér, szar minden, meg akarta mutatni a világnak. Ha kicsit visszavesz és normalizálódik akkor mellettem már olyan ismertté vált volna és olyan klippjei meg akármilye lenne, ami valóban az álma. Így meg marad neki a kisfiú szerep Tibbah mellett, meg az AC-val közös klip. Ezt ő is tudja és ezért gyűlöl engem a mai napig. Így szépen sorban leírható az összes történet.

Itt nem arról van szó, hogy én vagyok a fasza gyerek és a többiek meg szarok. Ez nem ilyen egyszerű. Nekem nagyon sok butaságom van, de arról a közönség nem is tud. 26 éves vagyok, jóformán még a tojáshéj ott van a seggemen és meg kellett tanulnom, hogy a diktatúra visz csak előre, bizonyos keretek között. A hiphop zene szolgálata ilyen. A szabados káosz csak rombolni tud. Ha vannak ésszerű szabályok és azokat valaki nem tartja be akkor kész... Megy a levesbe minden.

Meg kell kérdezni azokat akik anno Hősöket hallgattak, hogy mit éreznek ma!? Elmondhatják, hogy nevetnek a sok magyartalanságon ami árad a szövegekből és valami tinédzserkori dolognak tartják ezt az egészet. De egy régi FankaDeli dalt még a mai napig meg lehet hallgatni. Igen, ha úgy tetszik ez volna az én részemről a menősködés.

A magyar hiphop hallgatók még a mai napig nem jutottak el oda, hogy azt belássák, hogy a flow megítélése ízlés dolga. Ezen nincs is mit ragozni. A magyar hiphop hallgatók nagy része olyan szellemi szinten van mint az ősződi beszédet Gyurcsány őszinteségi rohamának beállító MSZP szavazók. Konkrétan meg akarják mondani, hogy mi repp és mi nem repp. Ez kérem szépen a nácizmus, nem az amit egyes radikális oldalak képviselnek! Ez szellemi nácizmus, amiből majd a fizikai is kibontakozik! Ezek az emberek beszélnek antirasszizmusról, akik meg akarják mondani, hogy mi repp és mi nem repp. Ez persze csak egy nagyon lecsupaszított példa, csak komplikáltabbat már nem is merek mondani. Tisztelet a kivételnek persze!

A magyar hiphop hallgatói elnyomott, agymosott prolik többségben. Beérik a fű okozta füsöts mámorral. Beérik 5 évente egy klippel és 6 évente egy albummal. Igénytelen jószágok ha úgy tetszik. Igen. Értelmet valóban csak olyan hiphop hallgatók közt tapasztaltam akik viszonylag helyükön értelmezik a FankaDeli számokat. Ez van.

A magyar hiphop közeg nagy része még odáig sem jutott el agyban, hogy azt az egyszerű logikai kaput felállítása, hogy én nem attól leszek hiteltelen ha Tibbah azt mondja, hogy az vagyok, hanem pont attól leszek hiteles. Ha Siska azt mondaná rám, vagy Eckü, hogy fasza gyerek vagyok, akkor valóban hiteltelen lennék. Ha valaki ezt a logikai kaput megérti, annak van esélye megérteni a hazai hiphoppot.

Hiphop zenét csinálni mocskosul egyszerű. Főleg manapság. Bárki tud zenét íratni és ráreppelni stúdióban. Pár ezer forint kérdése. Olcsó játék hülyegyerekeknek ezt így hívják.

Manapság a népbeteg társadalom kisebbségi komplexusos gyermekei menősködnek és keménykednek. Ez alól az idősebbek sem képeznek kivételt, hogy a Kriminalos vonalat is belevonjam.

Manapság azt tartják keménynek aki keménykedik. Ez nem csak a cigányságtól ered, hanem a komplett társadalomra ráhúzható. Sosem kell bizonyítani senkinek. Elég beszélni. Siska keménykedik, akkor kemény lesz. Nospa keménykedik, akkor keményé válik. Tirpa keménykedik, akkor keménynek hiszik mások.

Ez társadalmi probléma, hogy minden szir-szart lenyomnak az ember torkán és az emberek meg beveszik. Amikor meg én adok egy pofont egy Kriminal rajongó gyereknek akkor én vagyok a brutális náci hóhér!?

Hát még még mindig nem értitek, hogy ez miről szól és milyen formában?

Sub Bass Monster négy ütem című számát nem értitek, hogy mennyi drogost termelt ki és mennyi családot tett tönkre? Azért mert Szabi aranyos fiúnak tűnik? Hát persze. Az ördög egy nyalóka képében jön, nem a láncfűrészében. Még erre nem jöttetek rá? Tisztelet a kivételnek.

És akkor most soroljam fel, hogy miről szól ez?

Tibbah büdös köcsög magyar gyerekezése, Siska áll a faszomozása, Fluorid aggyámég sörözése, Eckü Mentha jövünk mint a havivérzésezése, Deniz és SP popsztár próbálkozása, Kilakikitt kamuwutang keménykedése, Punnany Massif SZDSZ kamuknowledge propagandája, Akkezdet Phai magyargyűlöelete, DSP telepezése, MC Gőz viszkikólázása, Artoscsaba nemtudszreppelnicsabi-dearanyosvagy-mindenkiszeretezése, Halott Pénz nácizása, DaReal és Goore térnyerése és gyűlölködése, Deego -Tibbah szintjére süllyedése, CopyCon teljes agyi leépülése, az AC mindenkit-kihasználása-életbentartásukba való berántása, Interfunk freudi agyrémképei, TM hittérítése 9mm-es golyókkal, Riddler harcireppje, a VSOP 4 milliós klippje és utána síri csönd, Dija a férfiakat megszégyenítő mocskos szája és bélsáros gondolatai... és még sorolhatnám...

Ti ezt tényleg nem értitek?

A magyar hiphop hallgatók legnagyobb része odáig nem jutott el agyilag, hogy MC Gőz így írja a nevét, mert a "Mc" az "mek" mint a donáldsz. Értitek ezt?

A magyar hiphop szakma 99%-a beteg ember! A magam módján nyilván én is. Mi sérült emberek vagyunk! Belekóstoltunk a taps ízébe, így azt gondoltuk, hogy mégis vagyunk valakik a világon. Ebből következik, hogy az első számú drogunk a taps, aminek minden áron a közelében akarunk maradni. Nézzétek meg az összes előadót! Lelki sérült mindegyik akit ismerek!

Azt mondják, hogy a nemzeti oldal és a hazafiaskodás üzlet. Hm.

Én úgy látom az erőszak, a pornó és a drog az üzlet. Persze lehet tévedek.

Ha a nagyobb tapsot az értelmiségi hiphop hozná, akkor Tibbah egyetemre iratkozna. Ezen mit nem lehet érteni?

Magából a hiphop szerkezetéből ered, hogy egy végtelenül egyszerű, amennyire lehet minimálisan muzikális és alapvetően 6 általánost végzett gyerekektől indul. Én ebbe a világba próbálok hozni egy úgymond egyetemi színvonalat, ahogy néhol 2Pac is tette. De sajnos a hiba mindkét oldalon ugyanaz.

Ugyanaz a baj a Minimál Projectel, mint Siskával.

Ugyanaz a baj Ecküvel, mint Filóval.

Ugyanaz a baj MC Gőzzel, mint Hívatlan Vendéggel.

És még sorolhatnám ezeket a kontrasztos példákat. Kontrasztosak, a baj mégis ugyanaz.

Ebben a szcénában mindenki várja azt a mocskos sültgalambot a szájába. Ez még mindig nem világos, hogy én fele annyiból mint amennyi másnak alapból megadatott, csináltam tízszer annyit? Nekem itt lóg 50 lemez a falon, amit tényleg nem a szél fújt oda és akkor még a Salátamagazinról, meg a többi ezer dologról nem beszéltem. És maga a közönség ismeri el, hogy ez a fajta lustaság és linkség amit az úgymond "ellenoldal" képvisel, rendben van!? Maga a közönség az aki nem küldi el a picsába az 5 éven keresztül csak szívó előadókat, hanem megtapsolja őket ha éppen olyan szívesek és felvesznek pár számot. Ez ugyanaz mint a társadalom nagyobb szelete. Az emberek birkasága és mujasága hagyta odáig jutni a politikát ahol ma van. A hiphoppot a közönség hagyta odáig jutni ahol ma van.

Ki az akiben annyi tartás van mint bennem? Senki nem mer konfrontálódni a másikkal a hiphopban. Mindenki beszari és lusta. Egész életemben mást sem hallottam, hogy "jajj nekem nincs bajom vele". Pedig van és volt is. De mindenki fél. Fél, hogy majd mit szólnak ha ő elmondja a véleményét. Az elmúlt 11 évben más sem tapasztaltam a hiphopban, csak az egymás háta mögött beszélést. Az NC-ben is. Wherdee-Artos-Kojsz fikázta Gőzt, Gőz fikázta Artost, Suppah fikázta Artost, Siska fikázta Rich-Zedet, utána Gőz fikázta Siskát. De soha nem szemtől szembe! Még családon belül is ez megy! Nézzétek meg a saját családotok, vagy a párotok családját! A többi csapatról ne is beszéljünk, az NC még istenes, ha valaki ismeri a hazai hiphop közeget, ha tetszik - ha nem, ezt belül tudja. Ez így megy a világban is. Mindenki rosszul érzi magát a bőrében. Kedves olvasó? Te jól érzed magad ebben a világban? Ha igen akkor hazudsz! Nagyon jól tudja mindenki, hogy óriási baj van a világban és mindenki "kivan". Az emberek nem merik elmondani mi van bennük, mert félnek. Az emberek nem merik elmondani a gondolataikat inkább megalkuvóak és önmagukkal meghasonulnak. Igen. A hiphop ezzel szinte száz százalékosan át lett itatva.

FankaDeli Feri vagyis én teremtettem meg a hiphop nemzetet! Azzal, hogy mertem véleményt nyilvánítani és konfrontálódni, annyira új dolgot hoztam be a hazai hiphopba, hogy jóformán az egyik oldalon én egyedül állok a másik oldalon pedig a többiek egy egységes tömböt alkotva. Ez a tömb viszont milyen? Két egyező gondolatvilág és értékrend nincs benne. Mégis úgy adja elő magát, hogy egyben van, békében, barátságban. Még mindig nem érthető, hogy miről beszélek? Erről kéne egy neurotikus elemzést készíteni, nem rólam. Ebben a kurva világban mindenki fosik, nemhogy tenni, még a véleményünket is csak cizellálva, az elvárásoknak megfelelően torzítva merjük leírni. Félünk attól, hogy szóljunk ha megloptak, félünk attól, hogy szóljunk ha megbántottak, félünk attól, hogy szóljunk ha patkány volt valaki. Ez a hazai hiphop. Megalkuvás és önmagunkkal való meghasonlás.

Hallgassátok meg a Magyar földre lemezt. Abban benne van minden. Csak kurva nehéz belenézni abba a tükörbe, mert annyira sérültek vagyunk. Alig van szabad bőrfelület a hátunkon. Nézzetek már rá az előadókra! Emberi roncsok. Tönkretett családok, tönkrement életek. Nézzetek már magatokra hallgatók! Ti ugyanezek vagytok! Hitvány testvérek, hitvány szülőkkel! Gyűlölködő hétköznapokkal! Gyűlöltök mindent ami nem értetek van és ami nem titeket dicsér! Mert szeretethiányosak vagyunk. Ahol esetleg van jólét, nézzétek meg mi van mögötte!?

Igen. Ki merem jelenteni, hogy Vilma néni és Ödön bácsi bolygatta fel az egész magyar hiphoppot azzal, hogy sikerült bennem helyre rakniuk a szeretethiány kérdését és így valóban nem tudok mondani egyetlen egy hazai reppert sem akivel zavarbaejtően nagy részben egyezne az értékrendünk és a jellemünk. Ez bizony ebből fakad. A hiphop hallgatók és a hiphop előadók népbetegek. Keménynek érzik magukat a keménykedő számoktól, ahogy szerelmesnek a szerelmes számoktól. Ez bizonyítja, hogy a zene hatalom. Ahogy az Ezt most című szám miatt sokan újra összejöttek, úgy bizony Sub Bass Monster négy üteme miatt nagyon sokan merték elszívni az első füves cigijüket. Ezer ilyen példa van, melyek sajnos valósak. Ezt nem lehet tényleg megérteni? Ahogy miattam sokan szavaztak a Jobbikra, vagy álltak be a Gárdába úgy, mások miatt sokan verik a barátnőjüket, vagy éppen minden nap seggbebasszák. Ezt tényleg ilyen mocskos nehéz megérteni?

Egy valamit el kellene dönteni. Mit akartok? Keménynek látszani? Csajokat baszni? Folyton delíriumos állapotban lenni? Igen?

Ti szerencsétlen barmok! Ha lenne annyi eszetek, hogy két értelmetlen okoskodás között megkérdezzetek az utcából valakit, aki benne volt ezekben, hogy ez hova vezet, akkor hallhatnátok tőle is, hogy hova. És utána kérdezzétek meg, hogy miért kezdte el. Azért mert azt hitte menő dolog. "Ő már tudja, hogy nincs olyan, hogy csak zene. "

Si-Fu Máday Norbert barátom jóformán egy pószter miatt lett a világ egyik legelismertebb Wing Tsun mestere. Én egy hülye osztálytársam bosszantása miatt lettem az ország legismertebb reppere. Ti tényleg azt akarjátok nekem bemesélni, hogy ennél nagyobb dolgok kellenek ahhoz, hogy felépítsenek, vagy éppen tönkretegyenek életeket? Ugyan. Belül nagyon jól tudjátok, hogy ezek a dalok és előadók, akikkel szemben én "vívok", nagyon is profi eszközöket használnak arra, hogy kimossák a fiatalok fejét. Ahhoz nem kell egy "profi" Siska, vagy Kilakikitt szám, hogy valaki elbaltázza a fiatalkorát vagy az egész életét. Ahhoz fele annyi is elég. Ezek már nehézsúlyú, nehézfegyverek. Ti meg tényleg azt hiszitek róla, hogy nem azok. Sokan emlegetik Freudot velem kapcsolatban, pedig az az igazság, hogy nektek kellene egy kis Freudot olvasni. Egy kis Oshot. Utána meg egy kis Wass Albertet. Kezdetnek jó lenne. Higgyétek el, bár nem szoktam ilyet mondani, de ezt tényleg miattatok írtam le! Ne legyetek lelki szegények! Abban nem leli örömét a jó Isten és ti sem!

Szabó Balázsról meg annyit így a végére, hogy nagyon szeretem és tisztelem, de olyan alapon mint amilyen alapon Bustával, akár vele is szakíthatnék, hiszen enyhén szólva nem értünk egyet a világ dolgaiban. De ő nem fog együtt reppelni ....val így a Suhancos egy idieig még mehet tovább. Amíg ezeket a dolgokat vagy én, vagy ő, el bírja még viselni.

A helyesírást nem néztem át, magyarázni sem szoktam, de amúgy sem akarom átolvasni. Ez így most melegében lesz jó.

2009.09.24. 20:05